Može i pod vodom

Podvodni hokej su pre 50 godina izumele specijalne jedinice britanske armije u Južnoafričkoj Republici, a cilj im je bio da ostanu u formi tokom zime, kada nisu imali mogućnosti za ronjenje. Kod nas ovaj sport postoji tek desetak godina.

Ovaj sport ne zahteva neke specijalne fizičke predispozicije, ali su zato neophodni upornost i veliki trud. Važno je da se prođe lekarski pregled kako bi se utvrdilo da je osoba zdrava. Takođe je bitno biti dobar plivač i osećati se opušteno u vodi. Prednost je završiti ronilački kurs, mada to nije neophodno. Donja uzrasna granica za buduće polaznike je 16 godina, a gornja ne postoji, to jest zavisi od zdravstvenog stanja organizma.

Hokej pod vodom igra se isključivo u bazenu. Teren je dugačak 20 do 25 metara, širok 15, a dubok od dva do četiri metra. Golovi su široki tri metra, a nalaze se na dnu bazena; u obliku su limenih kadica, a cilj je ubaciti pak u njih. Jednu ekipu čini deset igrača: šest njih je u vodi, a četiri su izmene, koje čekaju na ivici bazena. Poluvreme utakmice traje 15 minuta. Igrači se kreću po dnu, jer se tu nalazi i pak, a rone na dah. Ne postoje ograničenja koliko treba ostati pod vodom, jer to i nije cilj. Najbitnije je najefikasnije iskoristiti vreme da bi se postigao pogodak. Obaveznu opremu čine maska, disaljka, peraja, steznici za peraja, vaterpolo kapica, palica, pak i silikonska rukavica, koja štiti ruku od udaraca, a svaki hokejaš je pravi sam za sebe.

U Australiji se ovim sportom bavi 120.000 ljudi, dok je u Južnoafričkoj Republici postao deo školskog programa za fizičko vaspitanje. U Evropi su najbolji Holanđani, koji imaju čak 270 klubova, i Francuzi. Pre četiri godine podvodni hokej trebalo je da postane i član porodice olimpijskih sportova.

Podvodni hokej je izrazito dinamičan i kompleksan sport. Omogućava pravilan razvoj tela, sticanje osećaja za prostor, a zahteva zdrav život. Pošto pod vodom nema komunikacije, igrači moraju dobro da se poznaju da bi se razumeli u igri. Ne treba zanemariti ni to da su ovde, za razliku od hokeja na ledu, povrede veoma retke, jer voda ublažava udarce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.