Može li musliman biti predsednik Nemačke? Teoretski…

Izjava predsednika Nemačke Joahima Gauka da ne isključuje mogućnost da na čelu države u budućnosti bude čovek islamske ili neke druge veroispovesti, izazvala je različite reakcije među političarima.

Svih dosadašnjih 11 nemačkih predsednika bili su hrišćani – devet su bili protestanti, a dva katolici.

Činjenica je, međutim, da predsednik Nemačke može da postane svako ko je stariji od 40 godina i ko ima nemačko državljanostva. Veroispovest nije postavljena kao uslov za kandidaturu.

Na pitanje lista „Bild“, da li je izbor muslimana nešto što se samo po sebi razume ili to ne bi bila dobra ideja zbog spora oko imigracije i pretežno msulimanskih izbeglica, nemački političari odgovaraju različito.

„Pitanje da li je predsednik Nemačke hrišćanin, musliman ili budista, ne bi trebalo da igra ikakvu ulogu. Od ključnog značaja je da religija ne stoji iznad Ustava“, rekao je šef frakcije socijaldemokrata (SPD) Tomas Operman.

I zamenik šefa SPD Ralf Štegner smatra da su pol i religija sporedne stvari pri izboru predsednika, već da je važno da je predsednik spreman za komunikaciju i da je figura koja ima integrativnu snagu.

Lider Stranke Zelenih Džem Ezdemir, inače turskog porekla, smatra da bi predsednik mogao biti musliman ali dodaje da je potrebno da on bude „dobar lider države a ne verski vođa“.

I premijer pokrajine Tiringija Bodo Ramelov, takođe levičar, kaže da je svejedno je li predsednik Rom, katolik, protestant, hindus, ateista, vegan, biciklista ili musliman.

„Sve to ne govori ništa o njegovoj sposobnosti i ličnosti“, kaže Ramelov.

Potpredsednik Evropskog parlamenta iz FDP Aleksander Graf Lambsdorf ne bi mogao da zamisli nekog, kako kaže, „mulu sa turbanom“.

„Ali predstavnik modernog, prosvećenog islama, poput gradonačelnika Londona (Sadika Kana)“ mogao bi da zamisli na čelu Nemačke.

Međutim, kod anketiranih predstavnika vladajuće koalicije CDU/CSU, prisutna je rezerva, pa čak i užasnutost po tom pitanju.

Poslanik CDU u Bundestagu Klaus-Peter Vilš je šokiran.

„Apsolutno pogrešno!“.

Njegov stranački kolega Karl-Georg Velman kaže da to u sadašnjoj situaciji uopšte ne bi bilo prikladno.

„To bi samo produbilo podelu u društvu“, kaže on.

Potpredsednik antiimigracione desničarske Alternative za Nemačku Aleksandar Golan je pak kritikovao predsednika Gauka zbog izjave da bi mogao da zamisli muslimana za predsednika.

„Muslimanski predsednik Nemačke bi još više polarizovao naše društvo“, rekao je on.

U svakom slučaju, piše „Bild“, samo jedna stvar nikako ne bi mogla da se dogodi – reči zakletve u kojoj bi se pominjao Alah.

Dozvoljena je samo rečenica „Tako mi Bog pomogao“.

„Od toga se ne može odstupiti“, saopštila je kancelarija saveznog predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.