Mračna godina za muziku posle smrti Prinsa i Bouvija

Posle iznenadne smrti američkog muzičara Prinsa, legendarnog Dejvida Bouvija i autora planetarnog hita „Hotel California“ Glena Freja, muzički kritičari ocenjuju da je ova, 2016. godina, veoma mračna za svet pop i rok muzike.

Vest o Prinsovoj smrti, koji je u četvrtak preminuo u svom domu u Mineopolisu, iznenadila je ceo svet. Genijalni i plodni muzičar, Prins (57) bio je jedan od najvećih muzičara 80-ih i 90-ih godina s hitovima kao što su „Purple Rain“, „Cream“ i „Kiss“.

U to vreme su pop muzičkom scenom vladali Majkl Džekson, koji je preminuo 2009, i Madona, koja je rodjena 1958. godine, kao i Prins.

Prins je pevač, tekstopisac, muzičar i multi-instrumentalista, iako je na koncertima svirao samo gitaru. Autor je više stotina pesama i dobitnik šest muzičkih nagrada Gremi i jednog Zlatnog globusa.

Svet je isto bio zatečen 10. januara smrću kultnog i legendarnog britanskog muzičara Dejvida Bouvija, koji je preminuo od raka jetre i to daleko čuvao od očiju javnosti. Bouvija smrt je izazvala globalnu emociju koja se nije odnosila samo na njegove obožavaoce.

Pored toga što su Bouvi i Prins iznenada preminuli, umetnici su imali i drugih dodirnih, ekscentričnih tačaka. Bouvi je nosio ženske haljine dok je Prins nosio visoke potpetice, neki kažu zbog niskog rasta, kao i ženski donji veš. Prins se jedno vreme predstavljao simbolom ljubavi koji odražava i muški i ženski princip. Obojica su istovremeno bili ocenjeni kao veoma sekspilni muškarci.

SAD je ostao i bez ikone kantri muzike Mela Hagarda, često nazvanog „pesnikom običnog čoveka“, koji je preminuo početkom aprila na svoj 79. rodjendan.

Muzički kritičari su se našalili da je dobro što se još uvek dobro drže veterani kao što su Igi Pop, koji je u četvrtak napunio 69 godina, Mik Džeger i Kit Ričards iz „Roling stonsa“ sa 72 godine, Pol Makartni (72) i Elton Džon (69).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.