Muja – najstariji aligator na svetu

Ponosan i miran, sunčao se pored bazena i ispod oka posmatrao radoznala lica ljudi koji su ga neumorno dozivali. Najstariji stanovnik „Beo zoo vrta” i jedan od njegovih zaštitnih znakova, američki aligator Muja, u društvu posetilaca proslavio je 80. rođendan, odnosno osam decenija otkako je u našem vrtu. Doputovao je u vrt godinu dana po njegovom osnivanju, 12. septembra 1937. godine. Kao već odrastao bio je u društvu sa još jednim aligatorom, ali i sa velikim brojem životinja koje su stigle iz nemačkog zoološkog vrta. Sa još nekoliko prijatelja preživeo je Drugi svetski rat. Pregrmeo je on i NATO bombardovanje Beograda 1999. i razne političke sisteme, selio se iz države u državu, a da nije mrdnuo sa Kalemegdana.

Danas nosi nezvaničnu titulu najstarijeg živog aligatora na svetu.

Muja je u dobroj kondiciji čak i u poznim godinama. Aktivan je i veseo naročito kada dođe vreme za obilan obrok. Hrani se jednom nedeljno i tada pojede od pet do šest kilograma živog mesa. Njegova dugovečnost sigurno će promeniti postavljenu gornju granicu dužine života aligatora koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi.

Kako ovih dana uživamo u letnjim temperaturama, i reptili poput kornjača, zmija, guštera i krokodila u „Beo zoo vrtu” ponovo svoje dane provode na usijanom betonu. Aktivnost njihovog organizma zavisi od visine temperature. Tako i osamdesetogodišnji aligator upija sunčevu energiju premeštajući se sa jednog na drugi kraj bazena. S vremena na vreme Muja zaroni u vodu, osveži se, pokvasi krljušti i ponovo se skameni. Mada, posetioci ponekad imaju utisak da se on nikada ne pomera sa jednog mesta.

Našem aligatoru nisu oduvek cvetale ruže. Gde su godine, tu su i zdravstveni problemi. Početkom 2012. godine dijagnostikovana mu je gasna gangrena na prednjem desnom stopalu. Život mu je bio ugrožen, a tim ortopeda Kliničkog centra Srbije i zaposlenih u prestoničkom životinjskom carstvu složili su se da je jedino rešenje amputacija. Muja je operisan pod lokalnom anestezijom jer bi, po proceni lekara, totalna bila rizična za životinju od 200 kilograma. Operacija je trajala više od tri sata, a pripreme za nju čak četiri puta duže.

U vrtu koji se prostire na sedam hektara i u kome stanuje više od 200 vrsta i 2.000 životinja, Muja je samotnjak. Prija mu da ima bazen samo za sebe, a dobro bi mu došlo i društvo. Pre pedesetak godina imao je drugaricu, ali nesrećnim spletom okolnosti u bazen je puštena vrela voda i ona nije preživela. Muja je opet ostao sam.

Nestašni Sami i Sonja koja je urlala na plavuše

Istoriju „Beo zoo vrta” ispisao je i Muja. Ali, ne samo on. Obeležili su je šimpanza Sami i ženka nemačkog ovčara Gabi. Sami je u vrt došao 1988. i ubrzo posle dolaska dva puta je bežao iz kaveza i šetao centrom grada. Uginuo je od infarkta četiri i po godine kasnije i zakopan je u travnjaku preko puta ulaza. U blizni tog mesta postavljena je bronzana statua. Ovčarka Gabi postala je poznata kada se jedne noći sukobila sa ženkom jaguara koja je pobegla iz kaveza. Posle borbe sa jaguarom, kojeg je sprečila da napadne prolaznike i druge životinje, ujutru je pronađena polumrtva. I njoj je, za života, podignut spomenik. Vrt je između dva svetska rata bio poznat i po majmunici Sonji. Ona je urlala kad god bi pred njen kavez stale prestoničke plavuše.

(D. A., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.