Muškarci i reklame

Neki kažu da je ovo muški svet, ali je činjenica da zapravo žene obavljaju većinu kupovina i da one donose odluke kada je zabava u pitanju. Muškarci se oslanjaju na žene kada treba izabrati film, restoran, televizijsku emisiju, a oni sami više odlučuju o nabavci elektronskih aparata i automobila i drže ključeve porodične kase u svom džepu.

Naučna studija kojom je obuhvaćeno više od 50.000 domaćinstava veoma je značajna za sve oglašivače jer je razbila neke stereotipe o uticaju oglasa na potencijalne potrošače i otkrila neke nove uloge muškaraca i žena kada je o kupovini reč. Odavno se zna da žene biraju većinu odeće za porodicu, da one imaju presudnu reč kada treba izabrati nameštaj ili urediti stan, ali na njih mnogo manje nego na muškarce utiče sadržaj oglasa. Tačnije, oglasi u novinskim časopisima više utiču na muškarce nego na žene. Muškarci vode glavnu reč kada treba kupiti automobil ili neki električni aparat za domaćinstvo, što je mnogo veća investicija u odnosu na izbor restorana za ručak ili večeru ili izbor pozorišne predstave, o čemu odlučuju uglavnom žene.

Zanimljivo je i to da, kada je reč o reklamama na televiziji, muškarci češće menjaju programe od žena, ali žene mnogo češće nego muškarci napuštaju prostoriju u kojoj je televizijski aparat, tako da je to još jedan od razloga zašto reklamne poruke nemaju nikakav uticaj na žene.

Kakva je situacija u vašoj kući? Na koga više utiču reklame, na vas ili na vašu mušku polovinu, i ko više kupuje zaveden reklamama?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.