U trendu

Muškarci više vole svoju kosu

Uzrok ćelavosti jeste enzim koji pretvara muški hormon testosteron u mnogo jači androgen – dihidrotestosteron, koji skraćuje životni ciklus dlake. Kosa se zato postepeno proređuje, sve dok sasvim ne nestane.
Ćelavost najčešće započinje u predelu iznad uha i na temenu, pa s vremenom poprima oblik koga se muškarci najviše plaše – deo bez kose proteže se od uva do uva. Iako većina muškaraca dobro podnosi ćelavost, zavisno od starosti, profesije ili ličnosti, estetski izgled često izaziva osećaj neprijatnosti zbog sopstvenog tela. I danas je kosa simbol snage, mladosti, muževnosti i zavodljivosti. Zdrava, bujna i prirodna kosa daje pozitivnu sliku o muškarcu, a današnji muškarci su veoma osetljivi na svoj izgled. U nekim profesijama ćelavost se lakše podnosi, čak i pomaže muškarcu, jer mu daje intelektualni i poslovni imidž. Drugi pak vole obrijanu lobanju, jer taj izgled dobro prolazi u svetu mode i marketinga. Nažalost, obrijana lobanja ne stoji svima dobro, a i profesije u kojima ćelavost nije dobrodošla su brojne.
Većinu muškaraca ćelavost zabrinjava, broje svaku dlaku koja otpadne i spremni su za sve kako bi makar malo odložili neminovnu sudbinu. Izgubiti kosu za neke muškarce je nepodnošljivo, pa pokušavaju da učine sve kako bi je vratili. Sve je više muškaraca koji se odlučuju za presađivanje kose. Za ovu intervenciju većinom se odlučuju muškarci između 30. i 50. godine, a oni koji nemaju mogućnost da presade kosu često se odlučuju za periku. Njih će sigurno obradovati vest da stručnjaci odnedavno istražuju kako da ćelavost reše u samim genima i pokušavaju da izoluju gene odgovorne za nasleđenu ćelavost i da ih izmene.
Ćelavost se javlja rano. Čak 20 procenata muškaraca pogođeno je gubitkom kose u ranim dvadesetim, a svaki drugi pedesetogodišnjak pati od gubitka kose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.