U trendu

Na aukciji riba u Tokiju

Dvojica vlasnika suši bara platila su preko 100.000 dolara za japansku plavoperu tunu na tokijskoj aukciji ribe. Cena je čak deset puta viša od prosečne cene ribe.
Tuna teška 128 kilograma uhvaćena je na severnoj obali Oma i vredi 9,63 milona jena (104.700 američkih dolara), što je najviša cena ove ribe još od 2001. godine, kada ju je jedan Japanac kupio za rekordnih 20 miliona jena.
Trgovački zvaničnik Takaši Jokašida rekao je da ekstravagantna nabavka – oko 817 dolara za kilogram – došla u ruke vlasnika suši bara iz Hongkonga i njegovog japanskog konkurenta. Oni su se ipak dogovorili da podele veliku ribu. Kupac iz Hongkonga platio je visoku cenu i na prošlogodišnjem ovakvom događaju. U pitanju je pijaca u Tokiju, koja je i najveća pijaca ribe na svetu i gde se ovakve aukcije održavaju svakodnevno.
Tipične cene ribe na tokijskoj pijaci ribe niže su od 55 dolara po kilogramu. Međutim, plavopera tuna smatra se delikatesom. Riba se seče na male komade i služi s pirinčem.
Ova premijum riba ima i reklamnu vrednost i prema njoj se ophode kao prema retkom vinu.
Na hiljade tuna bile su na aukciji ovog puta, a to često sa sobom donosi i visoke cene.
"To je bila najbolja tuna dana, ali cena je skočila zbog skladištenja plavopere tune", izjavio je Jokašida. Kupci su videli samo tri plavopere tune iz Oma tog dana, u poređenju sa 41 prošle godine.
Tuna slične veličine, ali uvozna, uhvaćena na istočnim obalama Sjedinjenih Američkih Država, prodata je na aukciji za 15.400 dolara.
Zbog rastućih briga u vezi s ribarenjem plavopere tune i njenog opstanka članovi međunarodne organizacije za zaštitu tune, među kojima je i Japan, odlučili su da smanje kvotu lova ove ribe za 2009. godinu na 22.000 tona, što je 20% manje nego ranije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar