U trendu

Na današnji dan 12. april

Na današnji dan 12. aprila 1933. rođena je španska operska pevačica Monserat Kabalje (Montserrat Caballe), jedan od vodećih svetskih soprana u izvođenju Verdija i Donicetija.

1204 – Krstaši koji su u Četvrtom krstaškom ratu krenuli u Svetu zemlju da oslobode Hristov grob, zauzeli su Konstantinopolj (Carigrad), pretvorivši ga u centar takozvanog Latinskog carstva. Vizantija ga je povratila 1261. Pod tursku vlast pao je 1453. i kao Istanbul bio prestonica Osmanlijskog carstva do 1923.

1654 – Irska i Škotska su se ujedinile sa Engleskom.

1684 – Umro je Nikolo Amati (Nikolo Amati), najveći majstor među graditeljima violina porodice Amati iz italijanskog grada Kremone.

1861 – Napadom snaga Konfederacije (južne države SAD) na tvrđavu Samter u Južnoj Karolini počeo je američki građanski rat.

1871 – Rođen je grčki general i političar Joanis Metaksas (Ioannis Metaxas). Kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio je parlament i kao fašistički diktator vladao do 1941, ali nije doživeo nemačku okupaciju.

1877 – Velika Britanija anektirala je bursku južnoafričku republiku Transval.

1877 – Rusija je objavila rat Turskoj.

1913 – Rođen je američki džez-muzičar Lajonel Hempton (Lionel Hampton). Radio je sa Lujom Amstrongom (Luis Amstrong) i Benijem Gudmanom (Benny Goodman). Uveo je instrument vibrafon u džez-sastav.

1938 – Umro je ruski operski pevač Fjodor Ivanovič Šaljapin, najčuveniji bas u istoriji opere.

1941 – U avionskom udesu u Grčkoj poginuo je istoričar Vladimir Ćorović, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske kraljevske akademije.

1941 – Nemačke trupe su u Drugom svetskom ratu ušle u Beograd.

1945 – Umro je predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt (Franklin Roosevelt) koji je od 1932. četiri puta biran za predsednika, kao kandidat Demokratske stranke. Njegovom zaslugom SAD su prevladale ekonomsku krizu 1930-ih godina („Nju dil“), a u Drugom svetskom ratu napustio je izolacionističku politiku SAD i pridružio se evropskim saveznicima u ratu protiv nacističke Nemačke. Mesto predsednika je od obolelog Ruzvelta 1945. preuzeo dotadašnji potpredsednik Hari Truman (Harry).

1961 – Sovjetski Savez je poslao prvog čoveka u kosmos. U svemirskoj kapsuli „Vostok I“ kosmonaut Jurij Gagarin načinio je krug oko Zemlje za 108 minuta.

1962 – Umro je francuski vajar i slikar ruskog porekla Antoan Pevzner (Antoine Pevsner), jedan od najistaknutijih u pokretu ruskih konstruktivista. Pre egzila u Francusku 1923. godine, pripadao je grupi avangardnih ruskih umetnika sa Kazimirom Maljevičem, Vladimirom Tatljinom i Naumom Gaboom.

1966 – Bombarderi američke avijacije izveli su prve napade na Severni Vijetnam.

1980 – U vojnom udaru pod vođstvom narednika Semjuela Doa (Samuel Doe) ubijen je predsednik Liberije Vilijam Tolbert (William). Do je suspendovao ustav, proglasio se predsednikom i naredio streljanje 13 najviših predstavnika bivšeg režima.

1981 – Umro je američki bokser Džoe Luis (Joe Lewis), prvak sveta u teškoj kategoriji rekordnih 12 godina (1937-1949), sa 68 pobeda u 71 meču. Titulu prvaka sveta odbranio je 25 puta.

1987 – Dvojica sovjetskih kosmonauta, Aleksandar Lavejkin i Jurij Romanenko, „šetajući“ kosmosom uspešno su povezala kosmički modul s orbitalnom stanicom „Mir“.

1993 – Tokom kontrole „zone zabranjenog leta“ iznad Bosne i Hercegovine francuski avion tipa „miraž“ srušio se u Jadransko more.

1997 – Bivši kralj Leka I vratio se u Albaniju posle 58 godina izgnanstva.

1999 – U NATO bombardovanju SR Jugoslavije pogođen je putnički voz na mostu u Grdeličkoj klisuri. Poginulo je 55 putnika, a više desetina ih je ranjeno.

2001 – U mestu Lorjan, u Francuskoj, deaktivirana je bomba zaostala iz Drugog svetskog rata teška 250 kilograma. Bomba je nađena na gradilištu u centru grada, između gradske kuće i stadiona.

2001 – Nakon intervencije američkog predsednika Džordža Buša Kina je pristala da posle 11 dana oslobodi 24 člana posade američkog špijunskog aviona.

2002 – Predsednik Venecuele Ugo Čaves (Hugo Chavez) podneo je ostavku pod pritiskom oficira, nakon žestokih sukoba njegovih pristalica i protivnika u kojima je poginulo 17 ljudi. U roku od 48 sati Čaves je dekretom vraćen na mesto predsednika i na toj dužnosti je bio do 5. marta 2013. kada je umro.

2005 – Evropska komisija je u Strazburu usvojila studiju o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru, kojom je toj državnoj zajednici omogućen početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. U oktobru te godine u Beogradu je svečano proglašen početak pregovora sa EU.

2006 – Umro je Radž (Raj) Kumar, zvezda više od 200 indijskih filmova. U neredima među njegovim obožavaocima stradalo je sedmoro ljudi.

2015 – U napadu na policijsku stanicu u El Arišu, na severnom Sinaju poginulo je 14 ljudi, uglavnom egipatskih policajaca. To je jedan u seriji napada čija su meta egipatske snage bezbednosti i za koje je odgovornost preuzeo ogranak ekstremističke vojske „Islamska država“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.