U trendu

Na današnji dan 17. april

Na današnji dan 17. aprila 2014. umro je kolumbijski pisac i nobelovac Gabrijel Garsija Markes (Garcia Marquez), jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih književnih dela, a među najpoznatijima su „Sto godina samoće“, „Ljubav u doba kolere“, „Pukovniku nema ko da piše“, „Jesen patrijarha“.

1421 – Više od 100.000 ljudi utopilo se u Holandiji kada je more probilo zaštitne nasipe.

1492 – Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) dobio je saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele (Isabel), da istraži „Zapadni okean“. Na tom putovanju Kolumbo je otkrio američki kontinent.

1790 – Umro je američki naučnik i državnik Bendžamin Frenklin (Benjamin Franklin). Učestvovao je u pisanju „Deklaracije nezavisnosti“, a kao neumoran borac za slobodu čoveka bio je poznat i slavljen i izvan SAD. Izumeo je gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje.

1814 – U Ugrinama, kod Bribira (Hrvatska) rodio se botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu endemsko-reliktnog četinara nazvanu „Pančićeva omorika“. Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu.

1860 – Crna Gora i Otomansko carstvo, posle turskog poraza na Grahovu, potpisale su protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila.

1894 – Rođen je državnik i političar Nikita Hruščov, prvi sekretar CK KPSS od 1953. do 1964. i predsednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. Na XX kongresu KPSS podneo je referat „O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posledica“, čime je počeo proces destaljinizacije SSSR.

1895 – Sporazumom u gradu Šimonoseki završen je kinesko-japanski rat. Kina je priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu (Tajvan) predala Japanu. Tajvan je pod japanskom vlašću bio do 1945. godine.

1916 – Rođena je Sirimavo Bandaranaike, koja je jula 1960. postala premijer Cejlona (Šri Lanke), prva žena na takvoj dužnosti u svetu.

1924 – Rođen je vajar Jovan Kratohvil, profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, rektor od 1971. do 1973. godine. Autor je mnogobrojnih spomenika među kojima i sovjetskim ratnim veteranima na Avali.

1941 – Oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije, Milan Spasić i Sergej Mašera, potopili su u Tivatskom zalivu razarač „Zagreb“ i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici posle kapitulacije Jugoslavije.

1957 – Kiparski arhiepiskop Makarios vratio se u Atinu posle 13 meseci egzila na Sejšelima. Iste godine Makarios je s britanskom vladom počeo pregovore o nezavisnosti Kipra, a u decembru 1959. izabran je za predsednika Republike Kipar.

1961 – Uz podršku SAD, kubanski desničari u egzilu iskrcali su se u „Zalivu svinja“ u nameri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od hiljadu napadača.

1969 – Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandar Dubček (Alexander Dubcek) podneo je ostavku posle kraha reforme nazvane „Praško proleće“. Zamenio ga je Gustav Husak.

1975 – Crveni Kmeri zauzeli su glavni grad Kambodže Pnom Pen i započeli vladavinu terora tokom koje je ubijeno više od milion ljudi.

1977 – U Lihtenštajnu prvi put su glasale žene.

1983 – Indija je lansirala prvi veštački satelit.

1993 – U UN je usvojena rezolucija kojom je zaprećeno oštrijim sankcijama SR Jugoslaviji, ukoliko bosanski Srbi ne potpišu do 26. aprila Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu.

1993 – Umro je Turgut Ozal, predsednik Turske od 1989. godine.

1996 – SAD i Japan potpisali su deklaraciju o saradnji u bezbednosti prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

1997 – Umro je Haim Hercog (Chaim Herzog) predsednik Izraela od 1983. do 1993. godine.

2004 – U izraelskom raketnom napadu u Gazi ubijen je lider palestinskog radikalnog pokreta Hamas, Abdel Aziz al-Rantisi.

2007 – U masakru u studentskom domu na Tehničkom univerzitetu u Bleksburgu u Virdžiniji, ubijena su 33 studenta, a ranjeno njih 29. Napadač 23-godišnji student tog univerziteta Seng Hui Čo iz Južne Koreje i sam je stradao u ovom najvećem masakru na jednom Univerzitetu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

2010 – Umrla je američka filmska montažerka Didi Alen (Dede Allen) koja je radila na filmovima „Boni i Klajd“, „Pasje popodne“, „Serpiko“ i „Boja novca“. Ona je 1967. postala prva montažerka koja se kao pojedinac iz svoje branše pojavljuje na špici filma „Boni i Klajd“ za koji je nominovana za Oskara.

2019 – Predsednik Izraela Ruven Rivlin imenovao je Benjamina Netanjahua za kandidata za premijera, što je njegov četvrti uzastopni mandat na čelu vlade.

2023 – Ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi vezanih za njegovu kritiku ruske invazije na Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.