U trendu

Na današnji dan 19. decembar

Na današnji dan 19. decembra 1996. umro je Marčelo Mastrojani (Marcello Mastroianni), zvezda italijanske kinematografije („Devojke sa Španskog trga“, „Sladak život“, „Osam i po“, „Privatan život“, „Leo poslednji“).

1154 – Na engleski presto je došao Henri II (Henry), prvi vladar dinastije Plantagenet. Učvrstio je kraljevsku vlast i ograničio vlasti barona i sudsku vlast crkve, zbog čega je došao u sukob sa kanterberijskim nadbiskupom Tomasom Beketom (Thomas Becket) koji je po njegovom nalogu ubijen 1170. Započeo je osvajanje Irske 1171.

1741 – Umro je ruski pomorac i istraživač danskog porekla Vitus Bering, na dotad nepoznatom ostrvu koje je kasnije dobilo njegovo ime. Iste godine u avgustu Bering je otkrio poluostrvo Aljasku. Po njemu je severni deo Tihog okeana nazvan Beringovo more, kao i prolaz koji spaja Severno more s Tihim okeanom.

1793 – General Napoleon Bonaparta (Bonaparte) dobio je prvu značajnu bitku kada je od Engleza preuzeo Tulon.

1842 – SAD su priznale nezavisnost Havaja, ali američki uticaj ostao je dominantan. Havajska ostrva su anektirana 1898, a 31. avgusta 1959. postala su 50. država SAD.

1851 – Umro je engleski slikar Džozef Malord Vilijam Tarner (Joseph Mallord William Turner), jedan od najvećih pejsažista u istoriji slikarstva. Tarnerov slikarski postupak oslobodjen akademizma i njegovo otkriće pune svetlosti i čiste boje značajno su uticali na francuske impresioniste i poentiliste.

1863 – Engleski pronalazač Frederik Volton (Frederick Walton) patentirao je u Londonu podni prekrivač – linoleum.

1902 – Rođen je glumac Ralf Ričardson (Ralph Richardson), jedna od najznačajnijih ličnosti engleskog pozorišta. S velikim uspehom tumačio je uloge i u Šekspirovim i u modernim dramama, komedijama i tragedijama, a proslavio se i na filmu („Ričard III“, „Naš čovek u Havani“, „Dr Živago“, „Kartum“, „Ana Karenjina“).

1905 – Usvojen je prvi ustav Crne Gore, „Nikoljdanski ustav“, kojim je država konstituisana kao ustavna monarhija.

1906 – Rođen je ruski državnik Leonid Iljič Brežnjev, predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR od 1960, a nakon smenjivanja Nikite Hruščova 1964. generalni sekretar Komunističke partije SSSR i glavni protagonist sovjetske unutrašnje i spoljne politike do smrti 1982.

1941 – Posle neuspele ofanzive na Moskvu u Drugom svetskom ratu, vođa Nacista Adolf Hitler je smenio komandanta nemačkih kopnenih trupa feldmaršala Valtera fon Brauhiča (Walter von Brauhitsch) i lično preuzeo komandu nad armijom.

1946 – U Indokini je vojska pod vodjstvom Ho Ši Mina (Chi Minh) započela rat protiv francuskih kolonijalnih trupa.

1950 – Savet NATO-a imenovao je američkog generala Dvajta Ajzenhauera (Dwight Eisenhower) vrhovnim komandantom snaga NATO u Evropi. Ajzenhauer je bio jedan od najznačajnijih savezničkih komandanata u Drugom svetskom ratu i predsednik SAD od 1952. i od 1956.

1958 – Predsednik SAD Ajzenhauer uputio je, prvi put u svetu, božićne čestitke preko satelita.

1965 – Sa 54,5 procenata glasova birača, Šarl de Gol (Charles de Gaulle) je pobedio na predsedničkim izborima u Francuskoj Fransoa Miterana (Francois Mitterrand).

1972 – Južnokorejski tanker „Južna zvezda“ ispustio je više od 100.000 tona nafte pored Omana.

1972 – Kapsula vasionskog broda „Apolo 17“ spustila se u Tihi okean. Time je okončan američki program letova na Mesec sa ljudskom posadom, „Apolo“.

1984 – Britanski i kineski premijeri Margaret Tačer (Thatcher) i Džao Cijang (Zhao Ziyang) potpisali su u Pekingu sporazum prema kojem Hongkong od 1. jula 1997, posle 99 godina britanske uprave, prelazi pod suverenitet Kine.

1991 – Republika Srpska Krajina proglasila je Knin za glavni grad, a dotadašnji predsednik vlade Milan Babić preuzeo je funkciju predsednika Republike. Time su ujedinjene dve teritorijalno nepovezane jedinice u Hrvatskoj pod kontrolom Srba – Krajina i Srpska oblast Slavonija, Baranja i Zapadni Srem. RSK je prestala da postoji u avgustu 1995, kada su je hrvatske snage zauzele, a oko 250.000 Srba izbeglo je u Bosnu i SR Jugoslaviju.

1995 – Prvi vojnici iz Rusije stigli su u Bosnu da bi se uključili u misiju očuvanja mira (IFOR), koja je po odluci Saveta bezbednosti UN poverena snagama NATO.

1997 – Singapurski putnički avion „Boing 737-300“ srušio se blizu indonežanskog grada Palembangare. Nije preživeo niko od 104 putnika i člana posade.

2001 – U socijalnim nemirima koji su zahvatili Argentinu, hiljade ljudi opljačkale su 100 samoposluga. Protesti u kojima je poginulo više od 20, a ranjeno preko 100 ljudi, izbili su kada je vlada najavila da će uvesti strože ekonomske mere da bi otplatila strani dug od 132 milijarde dolara.

2003 – U Zagrebu je umro profesor Ekonomskog fakulteta i hrvatski ekonomista Branko Horvat.

2004 – Umrla je italijanska operska pevačica Renata Tebaldi, za koju je dirigent Arturo Toskanini rekao da ima „glas andjela“.

2005 – U Avganistanu je Parlament konstituisan prvi put posle više od 30 godina i posle desetina godina krvoprolića.

2006 – Umro je Džo Barbera (Joe) član animatorskog dvojca Hana-Barbera koji je stvorio neke od najpoznatijih likova crtanih filmova „Tom i Džeri“, „Medved Jogi“, „Porodica Kremenko“ i „Skubi du“. Prve epizode o mišu i mačku koji se nadmudruju osvojile su sedam Oskara. Barbera i Vilijam Hana (William Hanna) udružili su se 1930-ih godina dok su radili za Metro Goldvin Majer (MGM).

2011 – U tropskoj oluji „Vaši“ na jugu Filipina poginulo je 927 ljudi, pretežno u lučkim gradovima Kagajan de Oro i Iligan na ostrvu Mindanao.

2013 – Umrla je Ružica Sokić, pozorišna, filmska i TV glumica, dobitnica Zlatne arene u Puli i Dobričing prstena za životno delo. Bila je stalna članica ansambla beogradskog pozorišta „Atelje 212“. Proslavile su je uloge u filmovima „Kad budem mrtav i beo“, „Bokseri idu u raj“, „Užička republika“ „Tesna koža“ i „Žuta“.

2014 – Desetoricu bivših pripadnika srpskih paravojnih jedinica sud u Osijeku prvostepeno je osudio na pet do 20 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u Trpinji i Borovom Naselju kod Vukovara 1991. godine.

2015 – Umro je Kurt Mazur, dirigent i muzički direktor Njujorške filharmonije. Bio je višegodišnji direktor filharmonije u Drezdenu i više od 25 godina dirigent Filharmonije u Lajpcigu, kao i posvećeni humanista koji je doprineo mirnom padu Berlinskog zida.

2016 – Devet osoba je poginulo i 50 povredjeno kada je kamion uleteo na božićnu pijacu u centru Berlina.

2016 – Umro je ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov pošto je na njega ispaljeno osam hitaca dok je držao govor na izložbi u Ankari.

2022 – Holandski premijer Mark Rute (Rutte) izvinio se u ime svoje vlade za istorijsku ulogu Holandije u ropstvu i trgovini robljem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar