Na današnji dan 21. jun

1881 – Knez Milan Obrenović obeležio je srebrnim budakom početak izgradnje prve železničke pruge u Srbiji, Beograd – Niš. Prvi putnički voz ka Nišu je sa beogradske železničke stanice krenuo 3. septembra 1884.

1377 – Umro je engleski kralj Edvard III (Edward). Kralj je postao 1327. nasledivši oca Edvarda II. Zbog njegovih pretenzija na francuski presto, počeo je Stogodišnji rat.

1527 – Umro je italijanski političar i pisac Nikolo Makijaveli (Niccolo Machiavelli), autor dela „Vladalac“ u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam „makijavelizam“.

1791 – Francuski kralj Luj XVI (Louis) i kraljica Marija Antoaneta (Marie Antoinette), u pokušaju da pobegnu iz zemlje, stigli su do Varena gde su otkriveni i uhapšeni.

1813 – U bici kod Vitorije, britanska vojska pod vođstvom vojvode od Velingtona (Wellington) porazila je snage Napoleonovog brata Žozefa (Joseph), kralja Španije. Time je završena francuska vladavina u Španiji.

1852 – Umro je nemački pedagog Fridrih Frebel (Friedrich Froebel), koji je 1840. osnovao prvi dečiji vrtić.

1881 – Knez Milan Obrenović obeležio je srebrnim budakom početak izgradnje prve železničke pruge u Srbiji, Beograd – Niš. Prvi putnički voz ka Nišu je sa beogradske železničke stanice krenuo 3. septembra 1884.

1905 – Rođen je francuski pisac i filozof – egzistencijalista Žan Pol Sartr (Jean Paul Sartre). Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1964. („Mučnina“, „Zid“, „Biće i ništavilo“, „Iza zatvorenih vrata“, „Prljave ruke“).

1908 – Umro je ruski kompozitor i dirigent Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, član kompozitorske grupe „Velika petorica“ („Šeherezada“, „Španski kapričo“). Napisao je popularni priručnik „Principi orkestracije“.

1919 – Po naređenju admirala Rojtera, posada nemačke ratne flote potopila je većinu svojih brodova (preko 70) koji su, po kapitulaciji Nemačke u Prvom svetskom ratu, bili u britanskoj pomorskoj bazi Skepe Flou, u Škotskoj.

1933 – Rođena je francuska književnica Fransoaz Kuare (Francoise Quarez), poznata kao Fransoaz Sagan. Proslavila se prvim romanom „Dobar dan tugo“, štampanim u milionskim tiražima.

1942 – Nemački Severnoafrički korpus feldmaršala Ervina Romela (Erwin Rommel) zauzeo je u Drugom svetskom ratu grad Tobruk u Libiji i zarobio 25.000 britanskih vojnika.

1945 – Japanske trupe na ostrvu Okinava koje je bilo poslednja linija odbrane Japana u Drugom svetskom ratu, predale su se Amerikancima.

1948 – Producentska kuća Kolumbija Rekords proizvela je prvu uspešnu longplej ploču od plastične mase vinil.

1963 – Kardinal Đovani Batista Montini (Giovanni Battista) postao je papa Pavle VI po smrti pape Ivana XXIII.

1963 – Predsednik Francuske Šarl de Gol (Charles de Gaulle) povukao je pomorske snage iz NATO pakta. Sledeći politiku nezavisnosti, Francuska je 1966. napustila i Vojni komitet NATO-a.

1969 – Umrla je američka teniserka Morin Konoli (Maureen Connolly), nazvana Mala Mo. Ona je 1953. prva u istoriji osvojila sva četiri Gren slem turnira.

1970 – Umro je Ahmed Sukarno, prvi predsednik Indonezije (1945-67) po sticanju nezavisnosti od Holandije i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1970 – U finalu Svetskog fudbalskog prvenstva, Brazil je u Meksiko Sitiju pobedio Italiju rezultatom 4:1 i postao prvi trostruki osvajač trofeja Žila Rimea (Jules Rimet).

1971 – Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je da je nezakonita vlast Južne Afrike na teritoriji Jugozapadne Afrike (Namibija).

1981 – Na opštim izborima u Francuskoj ubedljivo su pobedili socijalisti i postali najjača partija sa 38 procenta glasova. Lider socijalista Fransoa Miteran (Francois Mitterrand) u maju te godine je postao predsednik Francuske.

1990 – U Mađarskoj je zvanično ponovo otvorena berza koju su komunističke vlasti zatvorile 42 godine ranije.

1990 – U zemljotresu na severu Irana poginulo je 100.000 ljudi.

2000 – U Beogradu je umro publicista i politikolog Slobodan Inić, jedan od osnivača Demokratske stranke.

2001 – Umro je veteran američkog bluza, Džon Li Huker koji je svojim retkim, hipnotičkim stilom sviranja gitare uticao na generacije rok i folk zvezda.

2002 – Bivši direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragoljub Milanović osuđen je na 10 godina zatvora zbog pogibije 16 radnika te televizije u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine.

2003 – Umro je Leon Uris, američki pisac bestselera, poznat po romanu „Egzodus“, objavljenom 1958. godine.

2007 – Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) u Sarajevu je objavio da je u ratu u Bosni i Hercegovini (1991-1995) poginulo 97.207 ljudi.

2012 – Francuska je prvi put u modernoj istoriji dobila vladu čiju polovinu čine žene, u skladu s izbornim obećanjem francuskog predsednika Fransoa Olanda o jednakosti muškaraca i žena u vlasti.

2016 – Međunarodni krivični sud u Hagu (MKS) osudio je bivšeg potpredsednika Konga Žan-Pjera Bembu na 18 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i pljački u kojim su njegove trupe učestvovale u Centralnoafričkoj Republici.

2017 – Više od 100 ljudi poginulo je u sukobima koji su izbili u gradu Bria u Centralnoafričkoj Republici, samo dan nakon mirovnog sporazuma potpisanog u Rimu kojim je predviđen trenutni prekid vatre u Centralnoafričkoj Republici.

2020 – Na parlamentarnim izborima u Srbiji cenzus prešle tri liste od kojih je koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila tri četvrtine poslaničkih mesta u parlamentu. Posmatračka misija OEBSa je navela da su izbori obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.