U trendu

Na današnji dan 4. maj

1980. – Umro je predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vodja jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio vodja Pokreta nesvrstanih zemalja.

1493 – Papa Aleksandar VI (Alexander), Španac, izdao je edikt o podeli Novog sveta izmedju Španije i Portugalije, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

1780 – U Epsomu u Engleskoj održane su prve konjičke trke.

1825 – Rodjen je engleski biolog i filozof Tomas Henri Haksli (Thomas Henry Huxley), pobornik teorije evolucije Čarlsa Darvina (Charles Darwin), autor dela „Mesto čoveka u prirodi“, „Evolucija i etika“, „Nauka i kultura“ i „Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka“.

1827 – Rodjen je engleski istraživač Džon Haning Spik (John Hanning Speke), prvi Evropljanin koji je u avgustu 1858. video afričko jezero Viktorija i tvrdio da je ono izvorište Nila.

1869 – Umro je pisac i političar Jovan Hadžić (pseudonim Miloš Svetić), prvi predsednik Matice srpske, poznat kao protivnik jezičkih i pravopisnih reformi Vuka Karadžića.

1885 – Umro je knez Aleksandar Karadjordjević, sin vodje Prvog srpskog ustanka Karadjordja. Za njegove vladavine 1842-1858. počele su reforme države i njena modernizacija. Na Svetoandrejskoj skupštini 1858. zbačen je sa vlasti, a na presto se vratio knez Miloš Obrenović.

1903 – Vodja makedonskog nacionalno-revolucionarnog pokreta Goce Delčev poginuo je u borbi s Turcima

1919 – Počele su demonstracije kineskih studenata protiv odluke Versajske mirovne konferencije da se nemački posedi u provinciji Šantung predaju Japanu. Demonstracije pod nazivom „Pokret 4. maja“, prerasle su u nacionalni pokret, pokrenuvši preko 10 miliona ljudi.

1928 – Rodjen je egipatski državnik Hosni Mubarak, predsednik Egipta od 1981, posle ubistva Anvara el Sadata.

1929 – Rodjena je američka glumica Odri Hepbern (Audrey Hepburn), ambasadorka dobre volje UNICEF-a. Dobitnica je Oskara za film „Praznik u Rimu“ („Doručak kod Tifanija“, „Sabrina“, „Rat i mir“, „Ljubav popodne“, „Moja draga lejdi“).

1938 – Daglas Hajd (Douglas Hyde) je postao prvi predsednik Irske na osnovu novog ustava kojim je proklamovana njena nezavisnost.

1970 – Američka Nacionalna garda ubila je četiri i ranila 11 studenata Univerziteta Kent u državi Ohajo koji su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata.

1979 – Predsednica konzervativne stranke Margaret Tačer (Thatcher) posle pobede nad laburistima na parlamentarnim izborima, postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije.

1980. – Umro je predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vodja jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio vodja Pokreta nesvrstanih zemalja.

1990 – Na prvim višestranačkim izborima posle Drugog svetskog rata u Hrvatskoj je ubedljivo pobedila Hrvatska demokratska zajednica Franje Tudjmana.

1994 – Izrael i PLO potpisali su sporazum o početku primene ograničene palestinske autonomije u Gazi i Jerihonu.

1994 – Emitovanjem prvog servisa vesti, počela je da radi beogradska nezavisna novinska agencija Beta.

1996 – Lider konzervativaca Hose Marija Asnar (Joze, Asnar) postao je premijer Španije, čime je okončana 13-godišnja vladavina socijalista.

2001 – Sjedinjene Američke Države su glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri UN, što je prva takva odluka u istoriji te medjunarodne organizacije.

2003 – Umro je Sesto Bruskantini (Bruscantini), italijanski solo operski pevač.

2004 – Vlada italijanskog premijera Silvija Berluskonija je sa 1.060 dana postala najdugovečnija vlada Italije od II svetskog rata.

2005 – U aukcijskoj kući Kristi (Christie’s) skulptura Konstantina Brankuzija (Constantin Brancusi’s) „Ptica u prostoru“ prodata je za 27.450.000 američkih dolara, što je rekordna cena jedne skulpture.

2009 – Rikardo Martineli, multimilioner, vlasnik najvećeg lanca supermarketa u Panami, pobedio je na predsedničkim izborima u toj centralnoameričkoj zemlji.

2014 – Novinska agencija Beta obeležila je dve decenije rada. Betu je osnovala grupa od osam beogradskih novinara 1992. godine, a počela da emituje vesti 4. maja 1994. Kompanija Beta Pres jedna je od vodećih medijskih kuća u Srbiji i regionu. Obuhvata novinsku agenciju Beta, radio Sto plus u Novom Pazaru i Medijski centar Beta.

2024 – Novinska agencija Beta obeležava tri decenije rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.