U trendu

Na današnji dan 5. decembar

Na današnji dan 5. decembra 1901. godine rođen je američki režiser i producent Volter Ilajas Dizni (Walter Elias Disney), poznat kao Volt Dizni, tvorac crtanog filma. Karijeru, tokom koje je dobio 29 Oskara, započeo je 1921, a svetsku slavu stekao je 1928, kada je prikazao prvi film sa Miki Mausom (Mickey Mouse).

1443 – Rođen je italijanski sveštenik Đulijano dela Rovere (Giuliano della), papa Julije II (1503-1513), najveći pokrovitelj umetnosti medju poglavarima rimokatoličke crkve. Od Mikelandjela (Michelangelo) je naručio izradu fresaka u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, od Bramantea rekonstrukciju crkve Svetog Petra, a Rafael Santi (Raffaello) je oslikao njegove privatne odaje.

1766 – Londonska aukcijska kuća „Kristi“ održala je prvu aukciju.

1791 – Umro je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart (Wolfgang, Mozart), centralna ličnost bečke klasike i jedan od najplodnijih muzičara. Napisao je oko 600 dela, medju kojima su opere, simfonije, koncerti za klavir, violinu i druge instrumente, kantate, mise („Figarova ženidba“, „Čarobna frula“, „Praška simfonija“, „Simfonija u g-molu“, „Rekvijem“, „Mala noćna muzika“).

1867 – Rođen je poljski državnik, maršal Jozef Klemens Pilsudski, prvi predsednik Poljske (1918-22) i inicijator rata protiv sovjetske Rusije (1920-21). Državnim udarom 1926. uspostavio je vojnu diktaturu, a 1934. je sklopio s Hitlerom desetogodišnji pakt o saradnji i nenapadanju. Bio je na vlasti do smrti 1935.

1870 – Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Otac (Alexandre Dumas Pere), proslavljeni autor romana s motivima iz francuske istorije („Tri musketara“, „Grof od Monte Hrista“, „Kraljica Margo“) Smatra se začetnikom feljtonističkog romana.

1917 – Delegacije Sovjetske Rusije i sila Osovine potpisale su primirje u mestu Brest-Litovsk u Belorusiji. Mirovni ugovor, kojim je Rusija bila prisiljena da se povuče iz Finske, Letonije, Estonije, Litve, Poljske i nekih područja Turske i da Nemačkoj plati ratnu odštetu od šest milijardi zlatnih maraka, potpisan je 3. marta 1918.

1926 – Umro je francuski slikar Klod Oskar Mone (Claude Oscar Monet), najznačajniji predstavnik i jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici „Impresija, izlazak sunca“, izloženoj 1874. u Parizu, naziv je dobio ceo slikarski pravac.

1933 – Kongres SAD ratifikovao je amandman 21. Ustava SAD kojim je ukinuta prohibicija, uvedena u januaru 1920. na osnovu 18. ustavnog amandmana.

1934 – Žene su u Turskoj dobile pravo glasa.

1940 – Umro je češki violinista i kompozitor Jan Kubelik. Nastupao je na koncertima širom sveta od svoje osme godine i stekao slavu violinskog virtuoza, naslednika Paganinija. Komponovao je šest violinskih koncerata, „Američku simfoniju“, kraće violinske kompozicije.

1945 – Tokom vežbi pet američkih bombardera poletelo je iz vazdušne baze u Floridi i nikada se nisu vratili. Pretpostavlja se da je „Izgubljena eskadrila“, kako su nazvani, nestala u „Bermudskom trouglu“.

1962 – SAD i SSSR su postigli dogovor o saradnji u kosmičkim istraživanjima u miroljubive svrhe.

1967 – Umro je srpski helenista Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa „Živa antika“. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije („Iz helenskih riznica“, „Istorija helenske književnosti“).

1977 – Egipat je prekinuo odnose sa Sirijom, Libijom, Alžirom, Irakom i Južnim Jemenom, arapskim zemljama koje su se usprotivile započetom mirovnom procesu izmedju Egipta i Izraela.

1978 – U Iranu je izbio talas protesta koji su protiv šaha Reze Pahlavija podstakle islamske verske vodje. Zbog štrajkova, proizvodnja nafte je smanjena gotovo na polovinu.

1993 – Gradonačelnik Beča ranjen je u svojoj kući u eksploziji pisma-bombe. To je bilo peto pismo-bomba poslato u toku tri dana novinarima, sveštenicima i drugim osobama koje su imale neku vezu sa imigrantskom grupacijom u Austriji.

1995 – Članice NATO-a odobrile su upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom. Najveća operacija Atlantskog saveza od njegovog osnivanja 1949. sprovedena je pod nazivom „Zajednički poduhvat“.

1995 – Armija Šri Lanke zauzela je Džafnu, grad na istoimenom poluostrvu, koji je pet godina bio glavno uporište tamilskih pobunjenika.

1996 – Predsednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) imenovao je Madlen Olbrajt (Madeleine Albright) za državnog sekretara, kao prvu ženu na toj funkciji u američkoj istoriji.

2001 – Legendu jedriličarstva i kapetana novozelandskog tima koji je dva puta uzastopno osvojio prestižni kup Amerike, Pitera Blejka, ubili su pirati kada su naleteli na njegovu jedrilicu u reci Amazon.

2003 – U Kini je po prvi put održan izbor za mis sveta.

2008 – Preminuo je patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksandar Drugi. Za novog patrijarha, 27. januara 2009, izabran je mitropolit Kiril.

2008 – U Sjedinjenim Američkim Državama zvanično je saopšteno da je od početka 2008. zbog recesije bez posla ostalo blizu dva miliona ljudi.

2012 – Umro je čuveni brazilski i jedan od najvećih imena svetske arhitekture Oskar Nimajer, koji je pre 50 godina osmislio sadašnji izgled Brazilije, glavnog grada Brazila izgrađenog u amazonskoj džungli. Dobitnik je najprestižnije nagrade u oblasti arhitekture – Prickerove nagrade.

2013 – Umro je bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela, legendarni borac protiv represije i politike aparthejda, koji je u zatvoru proveo 27 godina. Nobelovu nagradu za mir dobio je 1993. godine. Bio je prvi crni predsednik Južne Afrike.

2014 – Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda u Hagu povuklo je optužnicu protiv predsednika Kenije Uhurua Kenijate, optuženog za zločine protiv čovečnosti u sukobima posle predsedničkih izbora 2007. i 2008. godine.

2017 – Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu nakon dokaza o sistemskom dopingu na Igrama u Sočiju 2014. godine. MOK je sportistima iz te zemlje omogućio takmiče u Južnoj Koreji pod nazivom „Olimpijci iz Rusije“, bez državne zastave i himne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar