U trendu

Na današnji dan 6. mart

Na današnji dan 6. marta 1994. umrla je grčka glumica Melina Merkuri (Mercouri), veoma angažovana ’60-tih godina 20. veka u borbi protiv vojne hunte u Grčkoj, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista („Nikad nedeljom“, „Fedra“, „Ciganin i džentlmen“).

1475 – Rođen je italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Mikelanđelo Buonaroti, jedan od najvećih umetnika renesanse.

1480 – U Toledu je potpisan sporazum kojim je Španija priznala portugalsko osvajanje Maroka, a Portugalija se odrekla pretenzija prema Kanarskim ostrvima.

1629 – Nemački car Ferdinand II Habzburški izdao je Edikt o restituciji kojim je protestantskim knezovima naloženo da vrate katoličkoj crkvi sve posede zaplenjene od 1552. Ferdinand III opozvao je taj edikt Vestfalskim mirovnim ugovorom 1648.

1836 – Meksikanci pod komandom generala Antonija Lopeza de Santa Ane (Antonio Lopez, Anna) zauzeli su američku tvrđavu Alamo u Teksasu. Tokom opsade koja je trajala 13 dana poginulo je svih 156 Teksašana, među kojima i legendarni Dejvi Kroket (Davy Crockett).

1874 – Rođen je ruski filozof Nikolaj Aleksandrovič Berđajev, profesor na Moskovskom univerzitetu (1920). Mislilac hrišćanske inspiracije, jedan od najvećih filozofa 20. veka napustio je sovjetsku Rusiju 1922. i postao najpopularniji ruski filozof na Zapadu. Umro je 23. marta 1948. u Francuskoj („Hrišćanstvo i klasna borba“, „Smisao istorije“, „Filozofija slobode“, „Čovek i mašina“, „O ropstvu i slobodi čoveka“).

1882 – Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.

1900 – Umro je nemački inženjer Gotlib Vilhelm Dajmler (Gottlieb Wilhelm Daimler), koji je 1883. konstruisao prvi automobilski benzinski motor. Osnovao je 1890. kompaniju „Dajmler Motoren-Gezelssaft“, koja se 26 godina posle njegove smrti ujedinila s fabrikom Karla Benca (Benz) u kompaniju „Dajmler-Benc“, proizvođača prestižnih automobila „mercedes“.

1927 – Rođen je kolumbijski književnik Gabrijel Garsija Markes. Pisac „magičnog realizma“, žanra koji meša mitove, magiju i realnost, najviše je doprineo da latinoamerička literatura dodje u centar pažnje svetske kulturne javnosti ’60-tih godina 20. veka. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. („Sto godina samoće“, „Ljubav u doba kolere“).

1941 – Krunski savet Kraljevine Jugoslavije je u Drugom svetskom ratu doneo odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Nemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

1944 – Poletevši iz vazduhoplovnih baza u Velikoj Britaniji, 658 američkih bombardera započeli su u Drugom svetskom ratu danonoćno bombardovanje Berlina.

1945 – U Njujorku je umrla srpska slikarka Milena Pavlović Barili, jedan od najznačajnijih predstavnika nadrealizma u srpskom slikarstvu. Od 1939. živela je u SAD, gde je bila ilustrator modnog časopisa „Vog“ i scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Rođena je u Požarevcu 1909.

1946 – Francuska je priznala Vijetnam kao nezavisnu državu u okviru Indokineske federacije.

1949 – Radio Beograd je prvi put emitovao humorističku emisiju „Veselo veče“, koja je odmah postala jedna od najpopularnijih radio emisija.

1953 – Georgij Maljenkov je posle smrti Josifa Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1957 – Bivše britanske kolonije Zlatna Obala i Togoland ujedinjene su u državu pod nazivom Gana, koja je stekla nezavisnost u okviru Komonvelta, čime je počeo talas dekolonizacije u Africi.

1973 – Umrla je američka književnica Perl Bak, koja se proslavila romanima u kojima je opisala život u Kini („Dobra zemlja“, „Istok , Zapad“, „Zmajevo seme“). Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 1938.

1980 – Francuska književnica belgijskog porekla Margerit Jursenar (Marguerite Yourcenar) postala je prva žena član Francuske akademije.

1992 – „Mikelanđelo“, jedan od najopasnijih kompjuterskih virusa, napao je hiljade kompjutera širom sveta.

1993 – Pripadnici angolskog pobunjeničkog pokreta UNITA zauzeli su Huambo, drugi po veličini grad u Angoli, nakon dvomesečnih borbi s vladinim snagama.

1998 – U sukobima sa srpskim snagama bezbednosti na Kosovu je ubijen Adem Jašari, jedan od glavnih vođa ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova.

1999 – Na severu Kambodže, uz granicu s Tajlandom, uhapšen je Ta Mok, poslednji od vođa maoističkog gerilskog pokreta Crveni Kmeri, tokom čijeg je režima u drugoj polovini ’70-tih ubijeno ili umrlo od gladi i bolesti oko milion i po ljudi.

2001 – Tokom hodočašća u Meku, u metežu su poginula 34 muslimanska vernika.

2002 – Vlasti u Indiji su uspostavile kontrolu nad zapadnom indijskom državom Gudžarat, nakon jednonedeljnih sukoba Indusa i Muslimana u kome su poginule 803 osobe, uključujući i 58 Indusa koji su živi izgoreli u vozu koji je zapalila jedna muslimanska banda, što je i bio uzrok sukoba.

2004 – Umro je najpoznatiji brazilski plejboj Žoržinjo Genl (Jorginho Guinle) koji je osvojio poznate lepotice među kojima su Merilin Monro, Romi Šnajder, Džejn Mensfild, Rita Hejvort i Anita Ekberg.

2005 – U SAD je umro fizičar i laureat Nobelove nagrade Hans Bete (Bethe) koji je pobegao iz nacističke Nemačke, a zatim postao ključna figura u razvoju prve atomske bombe.

2007 – U samoubilačkom bombaškom napadu u iračkom gradu Hili, južno od Bagdada ubijeno je 115 šiitskih hodočasnika, koji su se uputili u sveti grad Kerbalu.

2007 – Francuski sociolog i filozof Žan Bodrijar, autor niza značajnih analitičkih uvida o modernom društvu, politici i kulturi, umro je u Parizu u 77. godini. Najvažnije knjige: Simbolička razmena i smrt (1976), Zaboravite Fukoa (1977), O zavođenju (1979), Simulakrumi i simulacije (1981), Fatalne strategije (1983), Iluzija kraja (1992), Savršeni zločin (1994), Totalni ekran (1997), Duh terorizma 2002).

2012 – Umro je Robert B. Šerman (Sherman) pisac Diznijevih filmskih klasika. Zajedno sa svojim bratom Ričardom komponovao je pesme za brojne Diznijeve filmove, među kojima su „Knjiga o džungli“, „Meri Popins“ za koju su osvojili dve nagrade Oskar i jednu nagradu Gremi, „Aristokrate“ i „Čiti Čiti Beng Beng“.

2017 – Predsednik SAD Donald Tramp (Trump) potpisao je modifikovanu verziju dekreta o privremenoj zabrani putovanja za šest većinski muslimanskih zemalja, čiju je prvobitnu verziju zabranio federalni sud. Građanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena je blokiran ulaz u SAD na 90 dana. Irak je uklonjen s liste nakon što je pristao da sarađuje s američkom vladom i zabrani svojim građanima da apliciraju za vize.

2020 – U Srbiji je zabeležen prvi slučaj zaraze korona virusom. Na taj dan u svetu je više od 100.000 ljudi zaraženo tim viruso, a umrlo više od 3.400.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar