U trendu

Na internetu ismejan film o Mao Cedungu

Korisnici interneta ismejali su najavni video klip za novi kineski film o konferenciji u Kairu 1943. godine, jednoj od ključnih epizoda u Drugom svetskom ratu, u kojem se veliča prisustvo Mao Cedunga pored Vinstona Čerčila i Frenklina Ruzvelta, iako budući kineski lider uopšte nije ni bio na tom skupu.
„Deklaracija iz Kaira“, ratni film u produkciji jedne kineske kuće povezane s vojskom, snimljen je u okviru obeležavanja 70. godina od japanske kapitulacije u Drugom svetskom ratu.

Na konferenciji u Kairu okupili su se predstavnici SAD, Velike Britanije i Kine da bi razmotrili kako da dobiju rat protiv Japana u Aziji.

U najavnom video klipu pojavljuje se glumac koji igra Mao Cedunga, u krupnom planu, kao junak konferencije koji vodi raspravu s tadašnjim britanskim premijerom Čerčilom i američkim predsednikom Ruzveltom.

U filmu, Mao odlučnim tonom izjavljuje: „Misija komunista u svetu jeste da vode borbu protiv fašizma“.

Jedini problem je u tome, navodi AFP, što lider kineskih komunista nije nikada upoznao Čerčila, niti je ikada bio u Egiptu.

U to vreme, Mao je bio u kineskoj provinciji Šansi na severu zemlje, a na konferenciju je poslat vođa antikomunističkog pokreta Kuomitang Čang Kajšek, koji je kasnije, posle rata i poraza od komunista, sa svojim pristalicama prebegao na Tajvan.

Video klip je izazvao sarkastične komentare na društvenim mrežama.

Uvidevši apsurdnu situaciju, kineski državni mediji su se ogradili od filma, navodeći da nije prikladno „koristiti Maovu sliku“ za promociju filma.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar