Na istočnjački način

„Popnite se 3.000 metara na Kavkaz i osetite drugu eru!“ Upravo tako glasi slogan jedne turističke agencije koja je počela da vodi svoje turiste u jednu od najnepoznatijih i najegzotičnijih a ipak najstarijih i najslavnijih civilizacija i evropskih zemalja – u Gruziju.

Gudauri, planinski centar Gruzije, postao je nov hit u zapadnom svetu. Tamo možete pobeći od dosadnih i plagiranih zimskih centara Francuske i Švajcarske, kako kažu reklame. Sagrađen je neposredno pred raspad Sovjetskog Saveza, i to na samo dva sata vožnje od Tbilisija. Gudauri je bio zamišljen kao najelitnije planinsko odmaralište Sovjetskog Saveza, nešto poput istočnog Sent Morica ili Šamonija. Međutim, ratovi mu to nisu dozvolili, ali „plišana revolucija“, koja je Gruziju izbacila u vrh svetskog interesovanja, jeste.

Danas je Gudauri jednostavno nepodnošljivo skup za domaće stanovništvo, koje ne može da priušti sebi takav luksuz, ali zato sve vrvi od Britanaca, Australijanaca i Južnoafrikanaca. Gruzijski ćevapi, gruzijska votka i sovjetska arhitektura odvešće vas u neko prošlo vreme. Gudauri nudi novu atmosferu na starom mestu. Biblijski Kavkaz je tu, netaknuta priroda, kao i jeftini smeštaj i hrana. Leti je ovo mesto idealno za treking i povratak imuniteta na prečistom kavkaskom vazduhu. Zimi je tu skijanje van staza, ekstremno skijanje ili kros-kantri. Sve je tu – za svet kome je već sve dosadilo i koji već sve ima, pa mu je istočnoevropski pejzaž postao interesantan uprkos svemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.