U trendu

Na ovom mestu nikada nećete videti sat, smatra se “bezvremenskim prostorom”

U tržnim centrima ne postoje satovi da bi se manipulisalo osećajem za vreme, tvrde stručnjaci.

U tržnim centrima često se dogodi da izgubimo pojam o vremenu. To što nikada niste videli sat u tržnom centru, nije slučajno.

Tržni centri su mesta na kojima vreme kao da ispari, a dvadesetominutni šoping može lako da se pretvori u višesatno trošenje novca.

Postoji poseban razlog zašto su satovi tako retki u trgovačkim centrima – a to je mali trik koji se zove ‘temporalna distorzija’. Odnosno, to je način na koji se menja nečiji doživljaj vremena.

– Nepostojanje satova u tržnim centrima pomno je razrađena strategija, zasnovana na psihologiji potrošača – rekla je psiholog Lora Gež.

– To je zbog toga da bi se produžilo vreme vaše posete tržnom centru – dodatno je objasnila.

– Trgovački centri su projektovani da budu samostalni svemiri u kojima se konceptom vremena suptilno manipuliše. Namerno izostavljanje satova strateški je osmišljeno, a ima za cilj da vas odvoji od prolaska vremena – dodala je Lora.

Dakle, cilj je da zaboravite na vreme dok kupujete.

– Što duže ostanete u ovom bezvremenom stanju, veća je verovatnoća da ćete dodatno kupovati, podstaknuti odvajanjem od spoljnih vremenskih obaveza i rasporeda – objašnjava još psiholog.

To nije jedina taktika kojom vas trgovački centri privlače: oni takođe stvaraju određenu vrstu atmosfere pomoću određene temperature vazduha, kao i muzike u pozadini.

– Ovi čulni znakovi osmišljeni su kako bi podigli vaše raspoloženje, smanjili stres i suptilno podstakli potrošnju u stvaranju okruženja koje deluje umirujuće i podsticajno –  rekla je još Lora, a prenosi Metro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.