U trendu

Na plaži pronašli biće koje kao da nije s ove planete: Pogledajte kako se migolji u ruci

Na Tviteru se pojavio video dosta neobičnog, čak pomalo i jezivog morskog bića. Čovek ga je pronašao na plaži, uzeo u ruku, a ono je počelo da se migolji, ali neobičnim, talasastim pokretima. Delovalo je čak poput nekakvog vanzemaljca. Međutim, reč je o vrsti morskog ježa, zvanom peščani dolar.

Sand dollar, ili peščani dolar, je morsko biće koje pripada grupi morskih ježeva. Ovi morski organizmi poznati su po svom karakterističnom izgledu, ali i po važnoj ulozi koju igraju u morskom ekosistemu.

Peščani dolar je ravno i kružno biće koje obično doseže prečnik od oko 10 centimetara. Pokriven je ljuskama koje čine pet rebara, a na površini ima različite uzorke i crte. Boja mu varira od bele, žućkaste, sive do tamnosmeđe.

Sand dollar živi u plitkim i umereno dubokim vodama tropskih i umerenih područja, uključujući severni Atlantik, Sredozemno more, severni Tihi okean i severozapadni Pacifik. Peščani dolar najčešće obitava na dnu peščanih i muljevitih područja, gde se hrani planktonom i drugim sitnim organizmima koje pronalazi u plimu i oseku. Njegova hrana su i male alge, bakterije, mrtve ribe i ostaci drugih organizama.

Zanimljivo je da su peščani dolar kao i ostali morski ježevi sposobni da sami sebe obnavljaju. To znači da ako im se oštete neki delovi tela, oni će se regenerisati i ponovo stvoriti novi. Upravo zbog te sposobnosti moguće je pronaći mrtve peščane dolare na plaži u kojima se uočavaju različiti stupnjevi regeneracije, od delomičnog do potpunog.

Peščani dolar igra važnu ulogu u morskom ekosistemu. On se hrani sitnim organizmima te tako pomaže u održavanju ravnoteže u okeanu. Takođe, njegove ljušture i ostaci služe kao skloništa i hrana za druge morske organizme.

Uz svoj važan ekološki značaj, peščani dolar je postao i popularan suvenir na plažama. Međutim, zbog svoje važnosti u održavanju ravnoteže u okeanu, potrebno je paziti na njihovu zaštitu i ne skupljati ih u velikim količinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)