Na pragu mrazeva

Sredinom oktobra pojavljuju se prvi jesenji mrazevi i cveće koje je dotad bilo u vrtu ili na balkonu treba skloniti i sačuvati od izmrzavanja.

Neophodno je pre mrazeva, najkasnije do polovine oktobra, pripremiti kane za zimu. Nadzemni deo biljke skrati se na oko deset do 15 centimetara, a zatim se kane izvade iz zemlje, očiste, prosuše i poređaju u nešto dublji sandučić. Sandučić s kanama treba uneti u prohladnu prostoriju u kojoj se temperatura ne spušta ispod četiri stepena. Tako će se biljke sačuvati do proleća, kada se ponovo sade.

Muškatle takođe treba pripremiti da bi lakše prezimile. Mogu da prezime u saksijama i izvađene iz zemlje. Ako ih vadite iz zemlje, neophodno je da posle vađenja otresete koren, vežete ih kanapom iznad žilnog sistema i obesite sa žilama okrenutim nagore na tavanicu u podrumu. Treba paziti da rastojanje između biljaka bude toliko da imaju dovoljno vazduha. Ako muškatle prezimljuju u saksijama, smestite ih na pogodno mesto gde se temperatura kreće oko deset stepeni.

Polovinom meseca možete saditi i presađivati ruže, koje takođe treba pripremiti za zimu. S prvim jesenjim mrazevima listovi će požuteti i opasti, a vegetacija će prestati. Tek tada ruže teba zagrnuti, to jest, zaštititi od izmrzavanja. Ako u septembru niste posadili lukovičasto cveće, to ste mogli da uradite i u oktobru. Za sadnju je trebalo odabrati samo zdrave i lepe lukovice. Oštećene i natrule treba baciti da ne bi zarazile zdrave.

Travnjak u jesen treba posebno negovati, jer ukoliko se bolje pripremi za zimu, utoliko će u proleće ranije i lepše rasti. Stručnjaci preporučuju đubrenje travnjaka. Ako ima korova, istovremeno s đubrenjem treba upotrebiti i sredstva za njihovo uništenje.

Cveće koje ste uneli u sobu redovno zalivajte i prihranjujte. Čuvajte ga od promaje. Ako gajite azaleje, polovinom oktobra trebalo je da ih presadite u saksije i čuvate u prohladnoj prostoriji. Redovno ih zalivajte, prihranjujte i prskajte. Kada počnu da cvetaju, smestite ih u umereno toplu prostoriju. Ukoliko ste sve to pripremili, sada kada je zima na pragu, možete da uživate u svom cveću u sobi – bar do narednog proleća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.