U trendu

Na pragu otkrića: Pronašli legendarni brod kapetana Džejmska Kuka?

Potraga za poslednjim počivalištem Endeavoura, broda kapetana Jamesa Cooka mogla bi uskoro biti završena, na 250. godišnjicu njegovog puta u Australiju, piše BBC.

Endeavour, koji se tada zvao Lord Sandwich II, potonuo je zajedno s još 12 brodova uz obale Rhode Islanda u SAD-u u avgustu 1778, ali nitko nije znao tačnu lokaciju.

Nakon arheoloških istraživanja koja traju poslednjih 25 godina, naučnici su suzili mogućnosti na samo „jedno ili dva“ mesta.

Nadaju se da će lokaciju potonuća konačno utvrditi do 2020, na godišnjicu dolaska kapetana Cooka u Australiju posle dvogodišnjeg putovanja na koje je krenuo iz Plymoutha u Engleskoj.

Voditelji projekta Rhode Island Marine Archaeology (Rimap), u saradnji s Nacionalnim pomorskim muzejom Australije (ANMM), najavili su da će u petak objaviti 3-D snimak najverovatnije lokacije.

Ipak, trebaće još neko vreme da se brod identifikuje. Detaljna iskopavanja provešće se 2019. uz ostrvo Goat, prenose mediji

„Kada ga izvadimo, trebaće sprovesti testiranje drveta i eksera koje bi nam u narednih 18 meseci trebalo dati konačne odgovore“, kažu arheolozi.

Kapetan Cook se na Endeavouru, britanskom brodu za prevoz ugljena, otisnuo 1768. na naučno putovanje mapiranja Tihog oceana.

Upravo na tom brodu slavni istraživač je izradio karte Novog Zelanda i Australije između 1769. i 1771. Godine 1770. stigao je na jugoistok današnje Australije, iskrcavši se u zalivu Botany.

To je područje kasnije pripojio britanskoj kruni, uprkos velikom broju domorodačkih zajednica.

Nakon što se vratio u Britaniju, Endeavour je preimenovan u Lord Sandwich II i služio je za prevoz vojnika.

Tokom Američkog rata za nezavisnost, britanska mornarica ga je s još 12 brodova iskoristila za blokadu zaliva Narragansett kada je 1778. potonuo u velikoj oluji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.