Na prodaju ceo opusteli gradić za 8,4 miliona dolara

Ceo gradić Taralia na australijskom ostrvu Tasmanija, stavljen je na prodaju za 11 miliona australijskih dolara (8,4 miliona američkih dolara).

Gradić, smešten u centralnom brdovitom delu Tasmanije, izgrađen je 1930.godine uglavnom za migrante iz Evrope, radnike tadašnje kompanije Hodro Elektrik Comišen, sadašnje „Hidro Tasmanije“, koji su gradili branu za tamošnju hidroelektranu, prenosi ABC njuz.

Taralia, koja je nekada bila dom hiljada radnika, uglavnom je opustela tokom 1990-ih, pošto su radnici odlazili nakon što je hidroelektrana automatizovana.

Naselje, koje se prostire na 145 hektara, ima 33 kuće izgrađene u art-deco stilu, pozorište, školu i crkvu, koji su po odlasku stanovnika ostali zapušteni, a sadašnji vlasnik, Džulijan Homer, utrošio je 13 godina na obnovu svih objekata i odlučio da proda gradić.

Celo mesto je sada postalo atraktivna turistička destinacija.

Agent za nekretnine DŽon Bleklou kaže da je ovo mestašce već privuklo potencijalne kupce, čak i iz inostranstva, budući da su od prošlog četvrtka kada prodaja oglašena na internetu, već dobili 30-40 upita.

Prema njegovim rečima, novi vlasnik grada će preuzeti i odmaralište sa pet zvezdica, koje godišnje donosi dobit od oko 2,0 miliona australijskih dolara, kao i bar, kafić, 35 grla brdskih goveda i uređeno mesto kod brane za pecanje pastrmki.

Bleklou je dodao da se grad prodaje kao celina, a da novi vlasnik kasnije može da prodaje objekte ili zemljište odvojeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.