Nagrada Bekim Fehmiu glumcu Dževatu Ćoraju

Ministar kulture Kosova Kujtim Šalja uručio je danas u Prištini Nacionalnu nagradu za životno delo „Bekim Fehmiu“ glumcu Dževatu Ćoraju.
Ćoraj je rekao novinarima da je i ranije dobijao nagrade i da je nagrađivan i u Nišu, ali da mu je nagrada „Bekim Fehmiu“ svakako najdraža i najvrednija.

Predsednik žirija Besim Redžaj rekao je da je žiri Ćoraju priznanje dodelio prevashodno zbog vrhunske umetničke vrednosti njegovog filmskog stvaralaštva.“Ćoraj se odlikovao, a i danas je jedan od najsnažnijih umetnika-glumaca. On je gotovo doajen u području filmskog stvaralaštva. Njegov umetnički izraz prepoznatljiv je još od 1974 godine sa filmom ‘Kako umreti’, kao i kroz ostvarenje ‘Proka’, koje je, nesporno, regionalnog karaktera. Zatim u filmu ‘Čuvari Magle’, u produkciji Kosova filma, ali i u drugim filmovima, Ćoraj se odlikuje kao umetnik prve klase“, rekao je Redžaj za agenciju Beta.

Laureat  Dževat Ćoraj je, kako je naveo Redžaj, pre rata bio priznat i poznat ne samo u bivšoj Jugoslaviji nego i u filmskom svetu u regionu.Žiri je  odlučio da Godišnja nagrada „Bekim Fehmiu“ ove godine pripadne režiseru Agimu Sopi, ali Sopi nije bio prisutan na ceremoniji uručenja nagrada.

Godišnja i nagrada za životno delo „Bekim Fehmiu“, kako je rečeno u Ministarstvu za kulturu u Vladi Kosova, ustanovljena je 2013. godine. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.