Najavio je kraj sveta 1973. – do sada je sve pogodio (video)

Godine 1973. godine računarski program koji je razvijen na američkom MIT-ju trebalo je da pomogne u izradi modela globalne održivosti. Umesto toga on je prognozirao dan će do 2040. godine naša civilizacija nestati.

Iako se većina apokaliptičnih projekcija i najava tokom istorija pokazala netačnim, ono što je ovaj računar „najavio“ u svojoj analizi, za sada se pokazuje vrlo tačnim, piše portal Big Think.

Samo predviđanje izneo je program pod imenom World One kojeg je izvorno kreirao informatički pionir Džej Forester, na zahtev organizacije Club of Rome. Reč ne o nevladinoj organizaciji koju sačinjavaju mislioci, nekadašnji svetski lideri, naučnici i zvaničnici UN-a s ciljem „promovisanja razumevanja globalnih izazova s kojima se čovečanstvo suočava i predlozima rešenja kroz naučnu analizu, komunikaciju i zagovaranje ideja“, presnosi Express.hr.

„World One“ pokazao je da će se oko 2040.dogoditi globalni kolaps ako se nastavi dosadašnja ekspanzija populacije i industrije ovim tempom.

Model je uračunao trendove kada je reč o zagađenju, rastu populacije, količini prirodnih resursa i celokupnog kvaliteta života na planeti. Sve njegove predikcije su se pokazale zabrinjavajuće tačnima, barem zasada.

Godina 2020. je jedna od temeljnih prekretnica koju spominje World One. Tada bi, prognozira, trebalo radikalno da se sroza kvalitet života. U tom bi scenariju trebalo da „nestane“ veliki broj ljudi.

„Oko 2020. uslovi na planeti postaju kritični. Ako ne uradimo ništa oko toga, kvalitet života svešće se na nulu. Zagađenje je takvo da počinje da ubija, populacija pada na nivo ispod onog 1900. godine. U toj fazi nemoguće je zaustaviti kraj civilizovanog života kakav poznajemo“, prilagodili su „reči“ kompjutera stručnjaci za širu javnost.

Aleksander King, tada vođa Club of Rome, protumačio je i da je program najavio da će države-nacije izgubiti svoj suverenitet, a korporacije će vladati svime.

„Suverenitet više neće biti apsolutan, konstantno će ga nagrizati, sve dok ne nestane, čak i u najjačim nacijama“.

World One, laički rečeno, svet posmatra kao jedan sistem. Izveštaj o njegovom radu to opisuje kao „navođenu turu našeg ponašanja od 1900. godine i gde će nas to ponašanje odvesti“. Program proizvodi grafikone koji pokazuju šta će se sa planetom događati u budućnosti. Umrežava podatke i varijable o populaciji, kvaliteti života, resursima, zagađenju, BDP-u, energetici…

Sledeći linije koje označavaju trendove moguće je iščitati gde svet ide i koja je iduća kriza koja nas čeka.

Odmah su počeli da traže protvotrove za probleme koje će moriti (i more) svet. Club of Rome najavio je da će neke nacije, poput SAD-a, morati da smanje apetite za resursima. Nada je da će, jednog dana, prestiž proizlaziti iz „male i kontrolisane potrošnje“, ali tome nismo ni blizu. Trenutno, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, devet od deset ljudi udiše izrazito zagađeni vazduh i više od sedam miliona smrti godišnje već se sada može pripisati zagađenju.

„World One“ se do sada pokazao zastrašujuće tačnim, vreme će pokazati hoće li tako ostati do kraja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.