U trendu

Najčudniji srpski svadbeni običaji: Šta mlada ne sme da nosi i zašto je muž „trudan“

Srpska tradicionalna kultura obiluje mnogim običajima koji su našli svoje mesto na raznim veseljima, a pogotovo na svadbama. Veliki broj ovih običaja je deo patrijarhalnog kulta, neki su u velikoj meri i bizarni.

Prenošenje mlade preko praga

Kada mlada prelazi u muževljevu kuću, red je bio da je mladoženja prenese preko praga. Ovaj običaj se ipak održao dok su mnogi drugi zaboravljeni. Odgovore za ovaj neobičan postupak možemo naći u srpskoj paganskoj tradiciji.

Naime, verovalo se kako su naši preci, Stari Sloveni, sahranjivali mrtve ispod kućnih pragova, pa se zato prenošenjem mlade preko praga ne vređa grob starih duša predaka.

Običaji prilikom svadbenog veselja: kupovina mlade, bacanje sita, podizanje „nakonjčeta“.

Kada bi mladu odvodili iz njene kuće, često bi prelazila preko pištolja, za nju bi dever davao novac i dukate da je „otkupi“… Po njenom dolasku u budući dom, bacala bi žito iz sita po narodu, da bi potom sito bacila na krov kuće.

Verovalo se da će brak uspeti ukoliko se sito zadrži na krovu. Posle sita bacala se jabuka, a onda bi usledio običaj sa „nakonjčetom“. Naime, mlada je uzimala dete starosti do godinu dana, i vrtela ga tri puta u svom naručju.

Bizarni običaj „lažne trudnice“

Verovalo se da je trudna žena u toku nošenja bebe potencijalna meta demona i zlih sila. Da bi skrenuo zlo sa svoje supruge i da bi zavarao zle sile,njen muž bi se pravio da je „trudan“, pa bi zato ležao, dok su mu drugi donosili hranu i čuvali ga… I tako sve do porođaja njegove supruge, kada je konačno mogao da prestane sa glumom. Trudnica je sve vreme dok nosi dete, morala da „krije“ trudnoću.

„Mrtvačka svadba“

Ovaj motiv poznat je i u našoj narodnoj književnosti. Naime, kada se desi teška tragedija da mlad čovek ili devojka umre, a pritom nije nikad bio u braku – sledi obred za pokojnika. Ako je mladić umro – njega oblače u svečano odelo i stavljaju mu prsten na ruku. A ako je devojka – onda je oblače u venčanicu. Verovalo se da duše ne mogu da „dođu na onaj svet“, ako nisu venčane na ovom svetu. Ponekad bi ih pratila i muzika na pogrebu.

Sklapanje braka među maloletnicima

Za ovaj slučaj smo često čuli u Srbiji – ugovaranje brakova između maloletnika. Ovaj običaj se primenjivao i u selu i u gradu, a mladi supružnici se uopšte nisu poznavali, već su o njihovoj sudbini većali njihovi roditelji. Često se dešavalo da mladog momka ožene starijom devojkom. Uostalom, setimo se samo Stankovićeve „Nečiste krvi“ i situacije kada su Sofku udavali za mladog Tomču…

Običaji vezani za mladu

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze.  Ako ih bude nosila, mnogo će plakati tokom braka.

Pre odlaska na venčanje, mlada nazdravlja sa svatovima. ona pije iz staklene čaše, a zatim je baca. Ako se čaša razbije, rodiće muško dete, a ukoliko ostane cela – biće žensko.

Običaj je da mlada stavi beli luk u nedra radi uroka. Mladi se nakon oblačenja venčanice, vezuje tanak konac oko struka. Onog momenta kada se začuje sirena kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, ako je konac pokidan sa lakoćom, znači da će se mlada lako poroditi. Kada mlada krene sa svatovima, pre prvog mosta na koji naiđu, treba da baci belu maramicu u koju je prethodno bacila novac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar