U trendu

Najkraći test inteligencije na svetu otkriće vam koliko ste zaista pametni

Test kognitivne refleksije (CRT) je poznat i kao najkraći test inteligencije na svetu, a samo tri pitanja pokazaće da li ste genije.

Sastavio ga je Šejn Frederik 2005. godine na Univerzitetu Prinston, a test procenjuje vašu sposobnost da racionalno i razloložno obrađujete informacije, umesto da brzate sa zaključcima. Kako bi uspešno rešili CRT, morate odvojiti vreme da date odgovore i preispitate svoju intuiciju, objašnjavaju naučnici.

Istraživanje sprovedeno 2005. godine pokazalo je da studenti nekih od najprestižnijih univerziteta na svetu (poput Harvarda i Jejla) ne mogu tačno da odgovore na sva tri pitanja i samo njih 17 procenata je imalo savršen rezultat.

Da li ste spremni? Ovo su tri pitanja:

  1. palica i lopta za bejzbol koštaju zajedno 1.10 dolara. Palica košta 1 dolar više nego lopta. Koliko košta loptica?
  2. 5 mašina za 5 minuta napravi 5 uređaja. Koliko je potrebno da 100 mašina napravi 100 uređaja?
  3. u jezeru se nalazi skup lokvanja. Svakog dana se skup duplira. Ako je potrebno 48 dana da celo jezero bude pokriveno lokvanjima, koliko je potrebno da se pokrije pola jezera?

Odgovori:

  1. 0.05 dolara. Ako ste odgovorili 10 centi, niste jedini. Međutim, u tom slučaju, loptica i palica koštaće 1.20 dolara, a ne 1.10. Ali ako kupite lopticu za 5 centi i palicu za 1.05 dolara (što je za 1 ceo dolar skuplje od loptice), potrošićete ukupno 1.10 dolara.
  2. 5 minuta. Iako vam je prvo na pamet pao možda odgovor 100 minuta, tačno rešenje je da je 1 mašina za 1 uređaj trošila 5 minuta, što znači da će i 100 mašina za 100 uređaja utrošiti isto vreme odnosno 5 minuta.
  3. 47 dana. Možda ćete pomisliti da je potrebno 24 dana, ali setite se da se broj lokvanja na jezeru svakog dana udvostručuje, pa će od pokrivenosti polovine do pokrivenosti celog jezera proći samo jedan dan. Dakle 48-1 je 47 dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.