U trendu

Najnovije otkriće: Naučnici slučajno naišli na odgovor – zašto je urin žute boje

Nijansa urina obično nam govori o stepenu hidratacije organizma. Ali sada se zna i zašto se radi baš o toj boji, za to je zaslužan određeni enzim u našem telu.

Studija objavljena u časopisu Nature Microbiology objavila je da je za žutu boju urina zaslužan enzim bilirubin reduktaza. Tim naučnika koji su radili na projektu vodio je dr. Brantley Hall sa Univerziteta Maryland.

Prvo su radili na proučavanju povezanosti crevnog mikrobioma sa žuticom kod beba. Naime, zaključili su da je koža žuta usred te bolesti radi povišenog nivoa bilirubina. To otkriće navelo ih je da istraže crevne mikrobe.

Nakon toga, otkrili su da bilirubin reduktaza, proizvod crevnih mikroba, pretvara bilirubin u bezbojnu materiju naziva – urobilinogen.

Nakon toga se urobilinogen razgradi u urobilin, koji je na kraju zaslužan za žutu nijansu mokraće. Osim toga, nedostatak bilirubin reduktaze kod novorođenčadi može dovesti do žutice.

Naučnici nakon ovoga tvrde da bi potencijalno lečenje moglo biti uvođenje tog enzima kroz razne probiotičke protokole.

Pored toga, taj enzim često nedostaje i kod osoba s upalnim bolestima creva poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Takođe stanje utiče i na stvaranje žučnih kamenaca. Iako je potrebno još istraživanja na tragu ovog otkrića, sve skupa naglašava bitnu ulogu crevnog mikrobioma u ljudskom organizmu.

Sada smatraju da ipak boja urina ne mora biti direktno povezana sa stanjem u organizmu, ali ipak i dalje se smatra da je bledožuta nijansa znak da je organizam dobro hidriran, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar