U trendu

Najnovije: Ruski naučnici napravili „zeleni“ materijal za izgradnju puteva

Ruski naučnici su dokazali da je moguće napraviti završni sloj autoputa od kokosa. Koristeći kokosovu ljusku dobili su čvrst kompozit koji može duže da traje od trenutnih podloga.

Naučnici Nacionalnog istraživačkog tehnološkog instituta „MISiS“ su zajedno sa kolegama iz Indije i Tajlanda osmislili tehnologiju zasnovanu na prirodnim vlaknima kokosa. Otkrili su da su vlakna veoma čvrsta i otporna na promene temperature i koroziju, piše list „Moskovski komsomolec“

Napravili su takozvani „zeleni“ kompozit povezivanjem biljnih vlakana sa fenolformaldehidnom komponentom na bazi fenolne smole.

Kompozit su pravili tako što su vlakna zajedno sa formaldehidom zagrevali i na taj način dobijali homogenu masu. Materijal za izgradnju puteva su ispitivali nakon što su kokosu dodali 40 odsto i 60 odsto fenolformaldehida. Zatim je materijal ispitivan istezanjem i savijanjem koliko je izdržljiv, kao i kojom brzinom apsorbuje vodu.

Osim toga su i upoređivali dva tipa vlakana – neobrađena i obrađena koncentrovanim rastvorom natrijum-hidroksida (kaustične sode). Drugi tip je bio elastičniji za 45-60 odsto i za 30-40 odsto jači u odnosu na prvi uzorak.

Kompozit koji su otkrili se neće koristiti samo za izgradnju puteva već i za kućnu i industrijsku upotrebu, za avione i vozove kao ekološka obloga na zidovima i podovima.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar