Najomiljenije jelo na svetu

Krompir je vekovima unazad bio jedna od najčešće korišćenih namirnica za prehranu čovečanstva. Prema mnogobrojnim statističkim podacima, on zauzima drugo mesto u lancu ishrane na našoj planeti, odmah iza pirinča, namirnice koja se i danas najviše konsumira, a omiljeno jelo od krompira poslednjih decenija na svim kontinentima jeste – čips.

Ova poslastica, po svemu sudeći, vodi poreklo od francuskog prženog krompira, poznatog u celom svetu pod nazivom pomfrit. Francuzi su oko 1700. godine izmislili ovo jelo koje se lako i brzo pripremalo a ukusom je lako osvojilo stanovnike te zemlje. Ovaj specijalitet u Ameriku je doneo američki ambasador u Francuskoj – Tomas Džeferson.

U leto 1853. godine Indijanac Džordž Kram radio je u restoranu „Moon lake lodge“ u Saratoga Springsu, gde su pripremali pomfrit na francuski način. To je u stvari bio veoma tanko isečen krompir koji je pržen u vrelom ulju dok ne dobije zlatnožutu koricu. Posle pritužbe jednog gosta da je pomfrit u pomenutom restoranu previše tanak i da ne liči na francuski, Kram je došao na ideju da napravi drugačiji pomfrit – providan poput lista papira, znatno tamnije boje i hrskav. Ovaj proizvod oduševio je gosta koji se žalio, ali i sve ostale prisutne u restoranu, i od tog dana na meniju se našao i specijalitet kuće – krompir čips.

Vrlo brzo posle ovog otkrića, zaposleni u restoranu počeli su da prodaju čips i s nogu – u kesicama, reš pečen i dobro posoljen. Kram je postigao veliki uspeh uz pomoć svog izuma i posle nekog vremena otvorio svoj restoran.

Sve do 1920. godine krompir je ljušten i sečen ručno, a tada je konstruisana i prva mašina za ljuštenje ove namirnice. Dvadesetih godina prošlog veka Amerikanac Herman Lej, putujući trgovac koji je obilazio gradove na jugu Amerike, naučio je mnogobrojne vlasnike restorana od Atlante do Tenesija kako da prave čips, koji je vrlo brzo osvojio američko tržište. Lejov čips zvanično je postao nacionalni brend 1961. godine, a neposredno posle toga Herman Lej je osnovao kompaniju za proizvodnju čipsa.

U godinama koje su usledile čips je postao omiljeni proizvod na svim kontinentima. Proizvodi se fabrički i može se kupiti u gotovo svim prodavnicama širom naše planete, a pristupačan je kupcima ne samo zbog ukusa već i zbog niske cene. Čips je danas jedno od najomiljenijih jela svuda u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.