U trendu

Najpliće more

Da li ste se ikada zapitali koja su najplića mora na našoj planeti? Evo odgovora na to pitanje. Najplića mora na planeti Zemlji jesu mora ona se nalaze na kontinentalnoj površini, koja predstavlja po širini promenljiv (od nekoliko kilometara do 1200-1500 km) manje-više zaravnjen pojas podvodnog kraja kontinenta iste geološke građe kao što je i on sam. Kontinentalna površina prostire se do dubine od 50 do 100 metara, pa sve do 200 metara.
Najpliće more na planeti Zemlji je Azovsko more, čija je prosečna dubina svega sedam metara. Unutrašnje Japansko more prosečno je duboko 22 metra, a zatim sledi više zaliva, kao što su Bristolski s dubinom od 36 metara, Karpentarijski s dubinom od 40 metara i Persijski zaliv sa dubinom od 42 metra. Žuto more je nešto dublje – u proseku oko 44 metra. Slede Irsko more s dubinom od 45 metara, Baltičko more – duboko 50 metara, i Istočnosibirsko more s dubinom od 54 metra.
Naročitu zanimljivost predstavlja takozvani Doger Benk – „more u moru“, koje se nalazi u sredini Severnog mora. Prostire se na 260 km od jugozapada ka severoistoku, a široko je od 30 do 60 km. Najmanja dubina u njemu je svega 13 metara! U vodama Doger Benka odigralo se nekoliko pomorskih bitaka – između Britanaca i Holanđana 1781. godine, incident s Rusijom 1904. godine i bitka između Britanaca i Nemaca 1915. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar