Najplodnija žena sveta: Ima 37 godina i 38-oro dece (video)

Marijam Nabatanzi Babirje, 37-godišnjakinja iz sela Kabimiri u Ugandi, neviđeno je plodna, zaključak je stručnjaka. Naime, ova žena rodila je čak 38-oro zdrave dece, a svi su začeti sa istim muškarcem. Građani Kabimira zbog toga su joj dodelili nadimak Nalongo Muzaala Bana, koji u slobodnom prevodu znači „majka blizanaca koja rađa četvorke“. Marijam je do sada šest puta rodila blizance, četiri puta trojke, tri puta četvorke i samo dva puta je bila trudna i rodila samo jedno dete.

I iako su te rekordne višeplodne trudnoće iznenađenje za veliki broj ljudi, one nisu šokirale Marijam, koja kaže kako sklonost za to postoji već dugo u njenoj porodici.

– Moj otac ima 45-oro dece sa nekoliko različitih žena, a sve su one rađale dvojke, trojke i četvorke – izjavila je za Ugandian Daily.

Doktor Čarls Kigundu, ginekolog iz bolnice Mulagao smatra kako je Marijam nasledila svoju plodnost od oca.

– Ona ima genetsku sklonost za hiperovulaciju, pri kojoj otpušta nekoliko jajašca u istom ciklusu. Zbog toga se povećavaju šanse blizanačkih i višeplodnih trudnoća – objašnjava Kigundu.

Marijam se udala sa 13 godina. Već iste godine rodila je svoju prvu decu – blizance. Kaže kako je nekoliko puta tražila od lekara savet kako da smanji svoju plodnost, ali oni su joj rekli da, s obzirom da proizvodi toliko jajašaca, hormonalne kontraceptivne metode, pa i one ostale, bi mogle da naštete njenom zdravlju.

– Trenutno živim sa 21 svoje dece. Nekolicinu njih su usvojili parovi koji ne mogu da imaju decu. Ostali žive sa našim rođacima i članovima porodice koji nam pomažu da ih nahranimo i odgojimo.

Stručnjaci koji su posmatrali njenu decu kažu kako ona ne samo da su iznenađujuće zdrava, već su i sva natprosečno inteligentna, prenosi Express.

Postavlja se pitanje postoje li ograničenja kada je reč o tome koliko dece žena može prirodnim putem da začne i rodi? A savremena nauka tvrdi da je, bar u teoriji, brojka veća nego što biste ikad pomislili. Matematički gledano, lako je moguće izneti 27 trudnoća tokom 40 godina. Pogotovo ako uzmete u obzir da trudnoće sa trojkama i četvorkama obično traju kraće od devet meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.