Najpopularnije muško ime u Srbiji

Jedno ime godinama je popularno u Srbiji i moderna imena ne mogu da mu preotmu tron.

U poslednjih 80 godina trendovi kada je reč o muškim imenima su se menjali, ali su neka opstajala i pobeđivala zub vremena.

Kako kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku u poslednjih 20 godina najpopularnije ime u Srbiji je Nikola, a prate ga Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran…

Početkom 40-ih godina prošlog veka ipak bilo je nešto drugačije – tada je najčešće ime za dečake bilo Milan, a na istom spisku su i Miodrag, Jovan, Tomislav i Stojadin.

Za vreme i nakon Drugog svetskog rata dečacima se najčešće davalo ime Slobodan, a imena Miodrag i Milan sačuvali su popularnost. Petar i Aleksandar postajala su sve popularnija imena.

Dekadu od 50-ih do 60-ih obeležilo je ime Dragan, a u određenim krajevima Srbije i Zoran.

Ova dva imena bila su najpopularnija i u narednoj deceniji, s tim što im se pridružio i Goran. U pojedinim delovima zemlje imena Aleksandar i Ivan su takođe bila veoma zastupljena.

Od 70-ih do 80-ih na scenu dolaze neka nova imena, a to su Dejan, zatim Saša, Milan i Goran.

Od 80-ih do 90-ih najpopularnije ime postaju Marko i Miloš, dok ih prate i Aleksandar i Milan, koji su nastavili svoju dominantnu prisutnost kroz različite decenije.

Od devedesetih do početka novog milenijuma, odnosno 2000. najpopularnije ime postaje Nikola, i to bez konkurencije, a sledi ga Stefan.

Od 2001. do 2010. Nikola je i dalje najzastupljenije ime, ali sve popularniji postaju Luka i Petar.

Treba spomenuti i imena Milorad, Draggoljub, Jovan, Vladimir, Nemanja, Lazar, Dušan, Filip i Nenad koja su se takođe često davala dečacima u proteklih 80 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.