Najskuplje jaje na svetu

Početkom februara ove godine prodata je čuvena carska kolekcija. Nije bio u pitanju nakit, odeća niti pokućstvo već jaja – i to Faberžeova.

Ruski naftni magnat Viktor Vekselberg otkupio je legendarnu kolekciju Faberžeovih jaja, koja je do pre nekoliko dana pripadala američkoj izdavačkoj porodici Forbs. Jaja su promenila vlasnika samo nekoliko meseci pre nego što je trebalo da odu na aukciju kod „Sotbija“ u Njujorku. Otkupljena zbirka obuhvata devet jaja optočenih draguljima i još 180 drugih komada različitog nakita koji je nekada bio vlasništvo porodice poslednjeg ruskog cara – Nikolaja II Romanova. Sve strane koje su bile uključene u ovaj posao kriju tačnu prodajnu cenu kolekcije, mada stručnjaci procenjuju da bi tu moglo biti reči i o 120 miliona dolara.

Petar Karl Faberže napravio je ukupno 50 carskih uskršnjih jaja. Svako je unikatni primerak, koliko izuzetan po svojoj raskoši, toliko i po maštovitosti. Svoju prvu narudžbinu dobio je od ruskog cara Aleksandra III, i to 1885. godine. On je jedno takvo jaje, kao uskršnji poklon, naručio za svoju suprugu – caricu Mariju. Od tada je carska porodica Romanov nastavila tradiciju čitavih 30 godina. Krunidbeno jaje, koje je car Nikolaj II naručio posle krunisanja u Moskvi kao poklon za svoju suprugu za Uskrs 1897. godine, biser je u najvećoj na svetu privatnoj zbirci Faberžeovih carskih uskršnjih jaja, koju je posedovao pokojni američki izdavač Malkom Forbs. Naime, reč je o pravom remek-delu proslavljenog zlatara ruskih careva, čiji primerci oslikavaju bogatstvo i sjaj dvora. Visoko je 12,7 centimetara, u sjajnoj crvenkastozlatnoj ljusci prošaranoj emajliranim linijama i sa pregršt svetlucavih dijamanata, među koje je ugraviran i caričin monogram.

Najviše Faberžeovih jaja danas se nalazi u kolekciji Kremlja – i to ukupno deset. Izdavačka porodica Forbs posedovala je do pre nekoliko dana devet jaja; pet komada nalazi se u Muzeju likovne umetnosti u Virdžiniji, u Americi, a tri se čuvaju u odajama britanske kraljice Elizabete II. Dok se zna da se neki primerci nalaze u privatnim kolekcijama širom Amerike, Švajcarske i Monaka, niko ne može da uđe u trag preostalih osam.

Prema informacijama iz „Sotbija“, u poslednjih 65 godina samo sedam Faberžeovih uskršnjih jaja prodato je na licitacijama. Sve to govori u prilog tvrdnji da se vlasnici teško rastaju od svojih sićušnih basnoslovno vrednih dragocenosti koje i mi ipak možemo da imamo – ali samo na slici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.