U trendu

Najtačniji test ličnosti, koriste ga svetske kompanije pri zapošljavanju

Bajers-Brigsov test je kreiran tokom Drugog svetskog rata i koristio se u procenama ličnosti pre zapošljavanja. Mnoge kompanije ga i danas koriste kada biraju kandidate za radna mesta.

Smatra se da je ovo jedan od najpreciznijih testova ličnosti, a kratka verzija ovog testa može otkirti puno o vašem životu.

Odgovorite iskreno na sledeća 4 pitanja! Pored svako potanja nalazi se jedno slovo koje treba da zapišete. Kada odgovorite na sva pitanja dobićete četiri slova, to je vaš rezultat:

1. Potpuno ste iscrpljeni, nedelja je bila duga i ne najuspešnija. Kako ćete provesti vikend?

Pozvaću prijatelje, da saznam kakvi su im planovi. Čuo sam da se otvara novi restoran / puštena je urnebesna komedija / kuglaćemo se. Moramo svi zajedno izaći. – E

Isključujem telefon Ne uželim da me niko uznemirava, ostajem kod kuće. Uključiću novu epizodu omiljene serije, složiti slagalicu, leći u kadu i čitati knjigu. – I

2. Koji od ova dva opisa vam najviše odgovara?

Najvažnije mi je šta se dešava ovde i sada. Polazim od stvarnog stanja stvari, obraćam pažnju na detalje. – S

Činjenice su dosadne. Volim da sanjam i pišem scenarije budućih događaja. Više se oslanjam na intuiciju nego na podatke. – N

3. Kompanija koja je konkurent vašem poslodavcu pokušava da vas prevari. U dilemi ste: tamo plaćaju mnogo više, ali ovde je odlična ekipa, a šef odeljenja je nagovestio da vas preporučuje menadžmentu pre odlaska u penziju. Kako ćete doneti odluku?

Proučiću sve dostupne informacije o konkurentskoj kompaniji, konsultovati se sa HR menadžerom kojeg poznajem i nacrtati tabelu prednosti i nedostataka. U takvim slučajevima važno je sve trezveno proceniti i odmeriti. – T

Slušaću svoja osećanja. Uvek pokušavam da pratim svoje srce. – F

4. Ostalo je još dve nedelje do venčanja vaših bliskih prijatelja. Kako se spremate?

Već pre mesec dana odabrala sam saksofonistu koji će izvesti splet pesama iz naših školskih godina/sastaviću prezentaciju od fotografija para od trenutka kada su se upoznali / napisaću pesmu / ispeglala sam već odelo / zakazala šminku i frizuru . Više volim da sam potpuno opremljen. – J

Zašto se pripremati? Zabavljaću se i uživati, a zdravicu ću improvizovati, od srca. Sve najbolje stvari se dešavaju spontano. – P

Spojite svoja slova i pročitajte rezultat – evo koji ste tip ličnosti:

ESTJ – MENADŽER

Praktičan i dosledan, voli red u svemu, planiranje i organizovanje. Ali najviše od svega – da ubede druge da su u pravu i ubede ih u sopstveno gledište. Trezveno gleda na život i veruje, pre svega, činjenicama. Otvoren za komunikaciju, nova poznanstva i bučne kompanije. Ne zaboravlja da se brine o voljenima i zna kako da pokaže svoju ljubav.

ENTJ – KOMANDANT

Za ove ljude je život borba i ekstrem. Tako upoznaje druge i sebe. Smeli i avanturistički, lako se inspirišu i počinju nešto novo. Istovremeno, adekvatno procenjuje svoje sposobnosti – i snage i slabosti. Suptilno osećaju trendove, otvoreni za sveže ideje. Misle pozitivno. Vole sport i sve što je sa njim povezano.

ESFJ – NASTAVNIK

Dobro se slažu sa ljudima, oni su duša svake kompanije. Pažljivi i uvek spremni da pomognu, čak i ako moraju da žrtvujete sopstvene interese zarad druge osobe. Istovremeno, veoma su nezavisni u svojim poslovima i, po pravilu, sve postižu bez pomoći spolja. Od rodbine očekuju samo emocionalnu podršku.

ESTP – MARŠAL

Nastoji da postigne svoj cilj po svaku cenu, čak i ako pređe određene granice. Pridržava se jasnog plana akcije, ne toleriše potčinjavanje i kompromis. Rođeni borac, okretan, ali sabran. U stanju da objektivno proceni čak i najstresniju situaciju i da brzo reaguje.

ENFJ – UČITELJ

Emotivan, elokventan, sa ekspresivnim izrazima lica i razvijenim gestovima. Razume i prenosi emocije drugih ljudi, uhvati i najmanju neiskrenost. Zaljubljeni, nepoverljivi i ljubomorni. Često je spreman za određene događaje, imajući sposobnost da ih unapred predvidi.

NTP – PRONALAZAČ

Ovaj tip ličnosti je generator ideja, stalno je u kontinuiranom stvaranju nečeg novog. Brzo se prilagođava neobičnim uslovima, lako savladava različite metode rada. Često, zbog nesklonosti prema tradiciji i rutini, menja profesionalne oblasti i hobije, postaje inovator i pionir. Što je najvažnije, on je u stanju ne samo da stvori ideju, već i da prenese njenu suštinu drugima, donese odluke i oživi svoje planove.

ESFP – POLITIČAR

Majstorski određuje sposobnosti drugih i često to koristi u svrhu manipulacije. U ophođenju sa ljudima rukovodi se prvenstveno sopstvenim interesima, ali nastoji da ih impresionira i stvori sliku izuzetne ličnosti. Sa obe noge u sadašnjem trenutku, ne voli da gubi vreme. Čeka brze rezultate, ne trpi odlaganja.

ENFP – ŠAMPION

Energičan i radoznao, sa izraženim stvaralačkim početkom. Kombinuje osobine i ekstrovertnog i introvertnog, i stoga ne samo da zna kako da pronađe zajednički jezik sa ljudima, već ih i dobro oseća. U stanju da saoseća i daje dobar savet. On sagledava život u svoj njegovoj raznolikosti mogućnosti, ima razvijenu maštu i visok nivo inteligencije. Veoma harmonična ličnost, sposobna da održi ravnotežu čak i uz stalnu promenu okolnosti.

INFP – ISCELITELJ

Tekstopisac i sanjar na prvo mesto stavlja unutrašnji sklad, harmoniju sa samim sobom. Većina misli usmerava duboko u sebe, međutim, on je u stanju da intuitivno predvidi događaje i dobro razume ljude. Voli estetiku, trudi se da lepo izgleda u svim okolnostima. Ne odlikuje se štedljivošću i često gubi osećaj za vreme i realnost onoga što se dešava.

ISFP – KOMPOZITOR

Zna da nađe radost u jednostavnim stvarima, mirno podnosi rutinu i monotoniju. Voli da se oseća potrebnim i zato uvek pomaže drugim ljudima, ali nikada ne narušava njihov lični prostor. Ne toleriše konfliktne situacije, zna da nasmeje i zabavi. Veoma prizemljen, praktičan, brižan, nežan, pouzdan i veran saputnik. On prihvata svet kakav jeste, ne pokušava da vodi i manipuliše.

INTP – ARHITEKTA

Erudita i filozof, ne voli nasilno ispoljavanje osećanja, teži ravnomernoj emocionalnoj pozadini i udobnosti. Oprez u donošenju odluka, voli da analizira i traži veze između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Veoma su podložni promenama i prilično ih je teško tolerisati. Neprestano pokušava da spoji sve dolazeće činjenice, misli i ideje, zbog čega je često u neizvesnosti.

INFJ – SAVETNIK

Suptilno oseća ljude i odnos među njima. Lako određuje raspoloženja i skrivene talente, često ga pitaju za savet. I sam je lako ranjiv i teško podnosi agresiju i nedostatak ljubavi. Njegova pokretačka snaga – intuicija – nije usmerena ka spolja, već ka unutra. Takvi ljudi ne prestaju da uče tokom celog života, smatrajući samorazvoj jednim od glavnih prioriteta. Poznavajući sebe, pomažu drugima.

INTJ – INSPIRATOR

Ima bogat unutrašnji svet, odakle u osnovi crpi svoje neobične ideje. Teži izvrsnosti, želi da unapredi sve i svakoga. Međutim, u odnosima sa ljudima on doživljava poteškoće, često namerno otuđujući druge, pokazujući nezavisnost. Zna da odredi prioritete, veruje svojoj intuiciji.

ISFJ – BORAC ZA PRAVDU

Ne toleriše laž i pretvaranje u odnosima, odmah razlikuje „strance“ i „prijatelje“. Prvi se drži na odstojanju. Za drugo je spreman na mnogo, a nikad ne traži nešto zauzvrat. Izvršna, tačna u rečima i delima. Dobrodušan i brižan, vidi najviši cilj u pomaganju drugima i njihovom usrećivanju.

ISTP – PRAKTIČAN

Po pravilu ima tehnički način razmišljanja i voli da radi rukama. Ne žuri da donosi odluke, siguran je da je bolje meriti 7 puta. Ipak, uvek se drži rokova i u suštini je tačan. Poznaje svet kroz senzacije, njegov pogled na ono što se dešava je krajnje objektivan i konkretan. Podrazumevano se nalazi prema drugim ljudima, ali odbija da komunicira čim oseti neiskrenost.

ISTJ – INSPEKTOR

Promišljen, dubok, odgovoran. To uliva poverenje, ali on ništa ne uzima zdravo za gotovo, pažljivo analizirajući sve dolazne informacije. Nije zainteresovan za dugoročnu komunikaciju, preferira poslovne kontakte samo za vreme saradnje. Fokusiran na krajnji rezultat. Voli strogost, red, često pedantan. Ne lebdi u oblacima, živi „ovde i sada“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar