Najvažnija ženska sporedna stvar na svetu

Stimulativnog i opuštajućeg efekta mirisa ljudi su bili svesni još od davnina. Prvobitno, parfemi u kombinaciji sa aromatičnim štapićima koristili su se u religijskim obredima i ritualima hindusa i budista. Po balsamovanju faraona aromatičnim uljima bio je poznat Egipat, ali se romantične vode prvi put upotrebljavaju u staroj Grčkoj. Za Rimljane su oni predstavljali simbol najvećeg zadovoljstva; stavljali su ih čak i u jela. Ubrzo se upotreba mirisnih vodica toliko raširila, da su je stari Rimljani zakonom zabranili, a pravo na njeno korišćenje imali su samo imućni i privilegovani slojevi, i to u posebnim prilikama.

Mirisne vode i ulja imali su lekovito dejstvo i često je njihovo korišćenje bilo u nadležnosti sveštenika ili lekara, ali i obrazovanih ljudi. Neki krugovi su ih smatrali erotičnim, čak i sramnim, a to se promenilo tek početkom 20. veka.

Početak industrije parfema u Italiji povezuje se sa renesansnim periodom, a u 16. veku se prenosi u Francusku. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, Gras je postao grad parfema. U njega su pristizale biljke iz Persije, Indije, Provanse i sa Iberijskog poluostrva i prerastale u parfeme. Ovaj proizvod proslavio je Francusku, a u njegovu čast otvorena su dva muzeja – u Grasu i u La Rašelu, gde su izložene bočice svih afirmisanih parfema i kolonjskih voda.

Prvi parfem današnjeg sastava napravio je Žak Gerlan 1898. godine, a prva dama koja je kreirala svoj parfem bila je Koko Šanel. Za proizvodnju parfema najčešće se koriste cvetovi biljaka, kao što su ruža i jasmin, a od plodova anis i korijander, semenje celera i peršuna, kora raznih plodova, korenje, trave, smole, balsami, kao i etarska ulja.

Nevidljiv, ali omamljujući, oduvek izazovan i primamljiv za čoveka, parfem je postao neizostavni deo i odraz svake ličnosti, a za pripadnice lepšeg pola najvažnija sporedna stvar na svetu. Današnji parfem potiče od latinske reči perfumum, što znači – putem dima; to zbog toga što korenje i balsami puštaju svoje mirise mnogo brže i intenzivnije pod uticajem toplote.

Prilikom kupovine parfema najbitnije je da se on pravilno testira, i to samo na koži. Da bi se dobio potpuni utisak, treba sačekati neko vreme posle prskanja, pa tek onda pomirisati. Svaka osoba ima specifičan miris kože, pa ne znači da će parfem isto mirisati na dve različite osobe – zato izaberite svoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.