U trendu

Najveća banka semena divljih biljaka u Aziji čuva preko 11.000 biljnih vrsta

Banka germplazme divljih vrsta u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, najveća te vrste u Aziji, sačuvala je preko 11.000 vrsta semena divljih biljaka, prema Institutu za botaniku u Kunmingu pri Kineskoj akademiji nauka (CAS).

Do kraja 2023, banka semena je sačuvala više od 94.000 semena biljaka od preko 11.000 vrsta i smeštala je seme više od jedne trećine divljih biljaka u Kini, rekao je za Sinhuu Cai Đie, direktor centra za prikupljanje klice banke semena.

Pošto su geni većine biljaka sadržani u njihovom semenu, resursi germplazme postali su nosioci genetskih informacija biljaka. Banka semena je najvažniji objekat za očuvanje takvih resursa.

Osnovana 2007. godine, banka semena povezana sa institutom Kineske akademije nauka uključuje semenski fond, banku DNK, banku mikroba, banku resursa životinjske germplazme i druge sektore. Nazvan „Nojeva barka“ biljaka u Kini, objekat predstavlja glavni punkt za sveobuhvatno istraživanje i očuvanje germplazme retkih i ugroženih biljaka širom sveta i najveći bazen germplazme divljih vrsta u Aziji.

Cai je rekao da pored efikasnog očuvanja semena divljih biljaka, materijala biljnog tkiva, biljne DNK, velikih gljiva, mikrobnih sojeva i životinjskih

genetičkih resursa, banka germplazme takođe poseduje napredne baze podataka genetskih resursa i sisteme za upravljanje deljenjem informacija, kao i tehnološki sistem i istraživačku platformu koji integrišu funkcionalnu detekciju gena, kloniranje i validaciju.

Osim toga, banka germplazme izgradila je najveću biljnu bazu podataka DNK bar kodova i platformu za identifikaciju u Kini. Na osnovu tehnologije barkodiranja DNK, banka je otkrila zagonetne i nove vrste unutar različitih taksona, kao što su kineska tisa, kineski džinovski daždevnjak i zmije, rekao je Cai.

Ovi nalazi pružaju ključnu osnovu za očuvanje nacionalne biosigurnosti i doprinose očuvanju biodiverziteta i održivom korišćenju u Kini, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.