U trendu

Najveća planeta

Početkom devedesetih godina prošlog veka astronomi su otkrili prvu planetu van Sunčevog sistema. Već u zoru novog veka u spisak novootkrivenih upisali su oko 110 planeta.

Ekstrasolarne planete pokazuju obilje različitosti u veličini i udaljenosti od matičnih zvezda. Otkrivene su čak i one koje kruže oko polutara. Međutim, nedavno snimljena džinovska planeta, u jatu zvezda M4, obara sve rekorde do sada. Ona je najstarija, najudaljenija, prva koja obleće oko dva sunca, prva koja je uočena da se kreće u oblasti jako deficitarnoj teškim elementima neophodnim za nastanak planeta.

Planeta je dobila ime Genezis, verovatno zbog svoje starosti, a kruži oko binarnog sistema zvezda koji sačinjavaju jedan pulsar i jedan beli patuljak. Nalazi se na 5.600 svetlosnih godina od nas, a pripada gasovitim planetama, čija je masa dva i po puta veća od Jupitera. Proračuni pokazuju da je oblikovana pre oko 13 milijardi godina, to jest, samo milijardu posle Velikog praska. Ako su ovi proračuni tačni, Genezis je tri puta starija od naše Zemlje, što znači da je postojala pre nego što je obrazovan Sunčev sistem. Prisustvo daleke planete naslućivalo se deceniju pre nego što je ona Hablovim teleskopom konačno i otkrivena.

Pre oko pet miliona godina, kada je na Zemlji tek počeo da se razvija višećelijski svet, matična zvezda planete Genzis postala je crveni džin koji je rasuo svoju spoljnu atmosferu stvarajući neutronsku zvezdu. Sada ta neutronska zvezda sadrži tri četvrtine ukupne mase ovog binarnog sistema, iako u prečniku ima svega nekoliko kilometara. Crveni džin od koga je stvorena za sto miliona godina sažeo se u belog patuljka sa helijumskom atmosferom. Neobično zvuči, ali planeta Genezis je najveće telo ovog binarnog sistema, sa zapreminom 600 puta većom od obe zvezde oko kojih kruži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.