Najveća žaba na svetu

Bila je to najveća, najgora, najzlobnija žaba koja je ikada skakutala po Zemljinoj kugli.
Naučnici su pre nekoliko dana objavili otkriće na severozapadnom Madagaskaru. U pitanju je „đavolja žaba“, koja je živela pre 65 do 70 miliona godina i bila toliko opaka da je jela i tek rođene dinosauruse. Ovaj vodozemac bio je veći od bilo koje žabe koja živi danas i može biti najveća žaba koja je ikada postojala – tako je izjavio paleontolog Dejvid Kraus s Univerziteta u Njujorku, jedan od naučnika koji je pronašao ostatke ovog čudnog stvora.
Ova žaba ima i svoj latinski naziv – Beelzebufo ampinga. Beelzebufo je bio težak 4-5 kg. Imao je snažnu građu, s jakim i širokim ustima i veoma snažnim čeljustima. Sigurno je da nije jeo zeleniš. Veoma je verovatno da se ova žaba hranila gušterima i sisarima, manjim žabama, pa čak i, s obzirom na svoju veličinu, dinosaurusima.
„Verovatno je bila veoma opaka“, dodala je paleontolog Suzan Evans s Univerziteta u Londonu, još jedna članica ovog naučnog tima.
Iako je živeo dalje od njih, Beelzebufo je, izgleda, bio veoma usko povezan s grupom žaba koje danas žive u Južnoj Americi. Ove žabe imaju nadimak Pac-Man žabe zbog svojih velikih usta. Neke od njih imaju male rogove na glavama, a naučnici misle i da su Beelzebufo žabe takođe imale rogove na glavi. Na osnovu toga je i nastala veza s „đavoljom žabom“.
Beelzebufo je bio veći od bilo koje današnje južnoameričke ili bilo koje druge žive žabe. Najveća žaba danas živi u zapadnoj Africi, a teška je oko tri kilograma.
Prisustvo Beelzebufo-a na Madagaskaru i njegovih modernih rođaka u Južnoj Americi je najnoviji znak davno izgubljenog mosta koji je nekada možda povezivao Madagaskar s Antarktikom, koji je tada bio znatno topliji, i Južnu Ameriku. To je omogućavalo da se životinje nesmetano kreću tom teritorijom. I fosili drugih životinja bili su pronađeni na Madagaskaru i u Južnoj Americi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.