Nakon tri decenije rođena beba majmuna iz vrste Diana

 

Prvi put nakon gotovo tri decenije u zološkom vrtu Tvajkros u Midlandsu rođena je retka vrsta majmuna Diana, a u čitavoj Britaniji proširenje porodice ovih životinja desilo se nakon pet godina.

Ova beba, koja živi u porodičnoj grupi od četiri člana, uključujući majku De“Arli i oca Manu, ima samo tri meseca i tek treba da joj se utvrdi pol i da dobije ime, prenosi BBC.

Direktor zoološkog vrta Mak Donald, rekao je da je ovaj događaj važan za osiguravanje stanovništva ove vrste, i dodao: „Majka majmuna je odlična u odgajanju svoje bebe, koja je aktivna, razigrana i istaživački nastrojana“.

Kako se navodi, meštani nisu krili oduševljenje zbog ovog retkog događaja, koji se desio nakog toliko godina u ovom zoološkom vrtu, naročito zbog toga što su ove životinje ugrožena vrsta u njihovoj rodnoj Zapadnoj Africi.

Smatra se da je ova vrsta majmuna jedna od najugroženijih na svetu, pa je beba odmah po rođenju postala deo Evropskog programa ugroženih vrsta, rekli su zvaničnici.

Zanimljivo je da je ova vrsta dobila ime po svojoj prepoznatljivoj beloj štrafti preko butina, koja podseća na luk rimske boginje lova, Diane.

Ovi majmuni su veoma bučne životinje i ispuštaju posebne zvukove, koji predstavljaju „alarm“ za različite predatore u šumi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.