Napredne tehnike treninga

Malo vežbanja nije na odmet za bolje mišiće ili – kratko ali brzo. Kratke pauze između serija i dizanje većih težina – put su do dobre forme za kratko vreme.

Kratak i brz trening najbolji je vodič za dobru formu, ali i za brisanje jednog od izgovora za lenjivce. Evo još nekoliko zanimljivih saveta u vezi s tim.

Najvažnije je da znate da nisu potrebna četiri sata treniranja za vidljive rezultate. Napredne tehnike treniranja kao što su parcijalna ponavljanja, negativna ponavljanja i opadajuće serije omogućavaju da se za kratko vreme odradi trening visokog intenziteta. Superserije, složene serije i opadajuće serije klešu vaše telo u rekordnom vremenu. Doduše, jesu brutalne. Izvođenje jedne vežbe odmah posle druge bez odmora zahteva ozbiljnu koncentraciju i snagu, ne samo tela već i uma. Superserija je odličan način da se uštedi vreme. Vreme štedi i manji odmor između serija. Obe ove tehnike istovremeno pojačavaju intenzitet treninga. U superserijama i složenim serijama, vežbe se izvode odmah jedna posle druge, bez pauze između. Između serija i vežbi držite brz tempo. Odmor se preporučuje između svake regularne serije, superserije i složene serije, i to samo tridesetak sekundi.

Prilikom ovakvog treninga izvode se dve do tri serije, a u zavisnosti od vežbe i mišićne partije svaka se ponavlja između osam i dvanaest puta. Ovo jeste brz trening i zato je za svako podizanje potrebno dve sekunde za koncentričnu fazu, a četiri za ekscentričnu fazu pokreta. Odmeren i kontrolisan pokret suština je ovog načina treninga.

Za maksimalno povećanje u masi i snazi trenirajte svaku mišićnu grupu dva puta nedeljno. Prava bodibilding filozofija nalaže da trenirate sve glavne mišićne grupe, pa ne preskačite mišićne partije kako biste uštedeli vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.