U trendu

Naučnici konačno otkrili uzrok sede kose: Stres nije krivac, već…

Dermatolozi tvrde da ne postoji naučni dokaz da stres utiče na preranu pojavu sede kose, i da se ova pojava pre svega pripisuje genetici i starenju, prenosi Rojters.

Ako ste i smatrali da je za naglu pojavu belih vlasi na vašoj glavi kriva užasno stresna nedelja, mesec ili godina iza vas, pa možda čak i jedna određena osoba, izgleda da ste bili u zabludi, tvrde dermatolozi, jer nemaju naučne dokaze za to, piše francuski mesečni časopis „El“ koji je najnoviji broj posvetio kosi.

Kosa, inače dobija boju pomoću melanina, istog pigmenta koji određuje boju kože i očiju. Melanin se lagano gubi sa godinama, zbog čega ona vremenom postaje seda, ne bi li kasnije i potpuno pobelela, tvrde eksperti iz ove oblasti sa američke akademije za dermatologiju.

Kosa opada i izrasta nova, a ćelije koje proizvode pigment u vlasima iznova i iznova se aktiviraju, međutim, kako starimo one na neki način slabe i ovu funkciju vrše znatno usporenije.

Stres je poznat i dokazan uzročnik povećanog i naglog opadanja kosa, ali ni jedno istraživanje nije dokazalo da je stres kriv i da bi kosa mogla naglo da osedi.

Iako smatraju da neka veza postoji, ali ona ne igra značajnu ulogu. Takođe, naučnici tvrde da je nemoguće da kosa pobeli preko noći, što se u nekim slučajevima dešava, te se ovo neretko povezuje sa stresom.

Naime, nestanak melanina iz dlake podrazumeva određen vremenski proces, iako nije vidljiv, on traje, a vidni rezultat dolazi na samom kraju: vlasi postaju sede, izgubivši pigment.

U većini slučajeva, za sedu kosu možete „kriviti“ svoje roditelje, ne stres. Genetika igra najveću ulogu ovde. Zapravo, naučnici su otkrili i koji gen je zaslužan za pojavu sedih, to je IRF4.

Ipak, postoji nešto što može ubrzati pojavu sedih, to je pušenje. Studija od pre sedam godina pronašla je značajnu vezu između konzumiranja cigareta i pojavu sedih pre tridsete.

Pušenje i stres svakako mogu uticati na raniju i veću pojavu sedih vlasi, ali oni nikako ne izazivaju ovu pojavu, tvrde naučnici.

(Tanjug)

7 komentara
 1. Anonimni

  Mozda naucnici nisu uspeli da dokazu, ali ne znaci da nije tacno da od stresa moze da se osedi. Ja sam naglo osedela posle izrazito stresnog perioda !!!

 2. koka

  STVARNOOO! Pokojna majka mi je, saznavši da joj je sestra, mlađa, silovana i ubijena, pred ondašnjom milicijom, sa samo 22-e godine, osetla da je, na prednjem delu glave, na levoj strani iza čela, osetila jaku vrelinu i pala u nesvest! Kada su je jedva povratili, bili su svi oko nje zapanjeni videvši da joj je pramen potpuno, beo! Ja je takvu pamtim. Sa tim belim pramenom iznad leve strane čela. Ako je istinits vest da su to naučnici izjavili, vreme je da promene svoju,, naučnu“ teoriju!

 3. REBEKA

  Mlade zene,upravo obozavaju muskarce sa sedom kosom.Seda kosa je garancija,da je muskarac iskusan u svim seksualnim vestinama.Narocito im deluje uzbudljvo,kada muskarac skine donji ves,pa ugledaju muskarcev penis, koji je obrastao sedom dlakom.Muskarci sa sedom,ili prosedom kosom,ulivaju osecaj smirenosti mladim zenama, koja ce im doneti neocekivano velika seksualna uzbudjenja.!

  1. bambi

   Kojih sve bolescina seksualnih nema.

  2. Kostadin

   Da vole deda mraza sedoga naročito ako se deda mraz preziva Mekanački ili Premekanov.

 4. Anonimni

  upravo tako, kakvi crni naucnici koliko slucajeva ima da su ljudi od prevelikog straha u trenutku koji su doziveli odmah pobeleli preko noci ja sam u dvadesetim radila jako stresan i naporan nocni posao i isto sam osedela u dvadesetim..ne zbog straha, nego zbog stresa

 5. Anonimni

  „NAUCNICI“ trala la ,MOJ surak isao u Banja Luku po sina i POSLEDNJIM avionom su stigli u Beograd .On je pobeleo „ko Ovca“a danas i nema kosu .“NAUCNICI“-ZIVOT JE DOKAZ ne vase trala la!

Napišite komentar