U trendu

Naučnici napokon otkrili tajnu tornja u Pizi

Novo istraživanje otkrilo je na koji način toranj u Pizi odoleva netaknut brojnim zemljotresima i pomeranju tla i čvrsto stoji tolike godine, prenose mediji u regionu.

Otpornost čuvenog tornja visokog 58 metara sada su proučavali istraživači s Univerziteta u Bristolu i Londonu i shvatili o čemu se radi.

Istraživački tim od 16 inžinjera otkriva da, uzimajući u obzir visinu i krutost u kombinaciji s mekoćom temeljenog tla, toranj je maksimalno osiguran, a taj fenomen je poznatiji i kao dinamička interakcija zemljišne strukture, pa tako toranj u Pizi drži rekord kada su u pitanju ovakve građevine.

– Ironično, isto tlo koje je dovelo do toga da se toranj nakrivi, sada je i drži na mestu. Gradnja tornja počela je 1173. godine i trajala je skoro 200 godina zbog serije ratova koji su se dogodili – kaže profesor Milonakis s Univerziteta u Bristolu.

Inače, veliki je trud uložen da bi se toranj zadržao tu gde jeste. Dvadesetih godina 20. veka temelji su oštećeni u Prvom svetskom ratu, a devedesetih godina toranj je kompletno zatvoren za posetioce zbog rizika od klizišta.

Prvi put toranj je posle toliko godina otvoren 2001. godine i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Italiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.