Naučnici otišli do dna Velike plave rupe i otkrili nešto dosad neviđeno (video)

Ekipa naučnika među kojima je i vlasnik Virgina, milijarder Ričard Brenson, vratila se s važne misije na dno Velike plave rupe u Belizeu s uzbudljivim nalazima. Velika plava rupa je najveća svetska vrtača, prečnika neverovatnih 300 metara i dubine 125 metara.

U ekipi je bio i Fabijen Kusto, unuk slavnog francuskog podvodnog istraživača Žaka Kustoa, koji je 1971. godine otkrio Veliku plavu rupu. Ekspedicija je započela u decembru 2018., a namera je bila da se otkrije šta se nalazi na dnu Velike plave rupe, piše CNN Travel.

Koristeći dve podmornice, ekspedicija je snimila nove fotografije i video zapise unutrašnjosti Velike plave rupe i napravila prvu 3D kartu unutrašnjosti. ”Napravili smo kompletnu sonarnu mapu od 360 stepeni. Izgleda zaista kul, sonar je skenirao celu 300-metarsku rupu“, rekla je Erika Bergman, glavni pilot, okeanografkinja i operativna menadžerka.

Bergman kaže da među najuzbudljivija otkrića spadaju dosad neviđeni stalaktiti, mineralne formacije u obliku ledenica, na oko 120 metara dubine, vrlo blizu dnu. „To je bilo prilično uzbudljivo jer dosad se nije znalo da postoje.“ Bergman je oduševljena iskustvom zaranjanja u tamne dubine: „Jedna od luđih stvari u rupi je sloj vodonik-sulfida. U njemu nestaje karipsko sunce i sve se pretvara u potpuno crnilo. Tamo uopšte nema kiseonika i ne postoji nikakav život.“

Međutim, zahvaljujući sonaru visoke rezolucije, Bergmanova i njeni saradnici mogli su da vide šta rupa sadrži. „Na udaljenosti od 20 do 30 metara od stalaktita ili zida rupe mogu se savršeno videti svi detalji, bolje nego što bismo videli sopstvenim očima“, kaže Erika.

Zanimljivo je da ekipa naučnika nije mogla da identifikuje sve što je pronašla. Neki nalazi s dna rupe još nisu identifikovani, a Bergman kaže da ostaju „otvoreni za interpretaciju“.

Istraživači su bili jako zadovoljni saznanjem da je Velika plava rupa prilično čista. „Pronašli smo tek dva ili tri mala komada plastike“, rekla je Bergman, naglasivši da je to umnogome plod rada Društva Belize Audubon, koje nastoji da zaštiti rupu.

„Lepo je da postoje i ovakvi prostori na našoj planeti. Većina njih nalazi se u okeanima, ostali su tačno onakvi kakvi su bili hiljadama godina i ostaće takvi još hiljadama godina u budućnosti“, objasnila je Bergmanova, rekavši i da je ljudski uticaj u Velikoj plavoj rupi gotovo nevidljiv.

Ekspedicija Blue Hole Belize 2018 prenošena je uživo na Discovery Channelu u nedelju 2. decembra 2018. Ideja je bila emitovanje uživo s dna rupe. To se pokazalo zahtevnim, ali je istraživačka ekipa ipak pronašla način da svoje iskustvo pošalje u domove ljudi. „Zaronili smo jutro pre snimanja i potom emitovali s broda i jasno naglasili da se radi o snimku starom nekoliko sati“, rekla je Bergman.

Ona i njena ekipa žele da pronađu i druge inovativne načine kako da sliku iz okeana poslati na lične uređaje. Kao primer je istakla Međunarodnu svemirsku stanicu i način na koji astronauti šalju live poruke iz svemira i tako se povezuju s ljudima. „Mislim da se live interakcijom postiže povezivanje ljudi i daje im se prilika da se zainteresuju za istraživanje okeanskih dubina“, smatra Bergman.

Nakon zarona 2. decembra, brodovi su ostali uz Veliku plavu rupu još dve nedelje, kako bi prikupili sve podatke za sonarnu kartu od 360 stepeni. „Nismo ostavili nikakvu opremu. Napravili smo snimke i ostavili samo tragove“, rekla je Bergman.

Ista ekipa istraživača već planira sledeću ekspediciju na vode oko Britanskih Devičanskih ostrva. Neće biti javljanja uživo, ali nadaju se da će pronaći i snimiti podjednako uzbudljive nalaze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.