U trendu

Naučnici pronašli čudni „žuti put od cigle“ na dnu Pacifika (video)

Ekspedicija na dubokomorski greben severno od havajskih ostrva otkrila je ono što sablasno liči na put od žute cigle.

Posada istraživačkog broda Nautilus pronašla je formaciju stena koristeći vozilo na daljinsko upravljanje kako bi proučavala podmorske planine Lili’uokalani Ridge na Havajima.

Njihov cilj je bio da istraže rascep traga podvodnih planina, pri čemu poreklo hiljada podmorskih planina u centralnom i zapadnom Tihom okeanu nije u potpunosti shvaćeno.

Oni su dokumentovali svoja otkrića uživo, a ono na šta su naišli na na dnu Pacifika izgleda kao put od žute cigle koje je napravio čovek sa različitim pravougaonim blokovima.

Posada je dalje objasnila da je formacija zapravo „primer drevne aktivne vulkanske geografije“.

„Na vrhu Nootka Seamounta, tim je uočio formaciju ‘osušenog korita jezera’, koja je sada identifikovana kao napuknuti tok hijaloklastitnog kamena – vulkanske stene nastale u erupcijama visoke energije gde se mnogi fragmenti stena talože na morsko dno,“ glasi naslov posta na Jutjubu.

Dalje, istraživači su objasnili da je „jedinstveni“ obrazac pukotina u steni koji joj daju kaldrmisano formiranje verovatno rezultat stalnog zagrevanja i hlađenja tokom vremena usled višestrukih vulkanskih erupcija. Takođe su izjavili da tim nikada ranije nije istraživao područje, ali će sada dublje pogledati život na i unutar stenovitih obronaka drevnih podmorja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.