U trendu

Revolucionarno: Naučnici stvorili biljku koja svetli, a to je tek početak (video)

Naučnici sa MIT Univerziteta, stvorili su svetleću biljku i nazvalu je “Plant Nanobionics”. Inženjeri i naučnici sa MIT-a, ugradili su nanočestice u lišće biljke, što je dovelo do toga da daju prigušeno svetlo neprekidno tri i po sata!

Njihov je sledeći cilj stvoriti biljke koje će dovoljno da svetle da bi mogle na primer da osvetljavaju radni prostor ili dio kuće, prenose mediji u regionu.

– Naša vizija je napraviti biljke koje će funkcionisati kao stona svetiljka – svetiljka koju ne morate priključiti. Svetlost koju pokreće metabolizam same biljke – izjavio je Majkl Strano, profesor hemijskog inženjeringa na MIT Univerziteta i autor nedavno objavljenog istraživanja o nanobionici biljaka.

Prethodni napori istraživača bili su da naprave biljku koja može otkriti eksplozive i prijaviti informacije pametnom uređaju, kao i biljke koje mogu pratiti uslove suše. Ipak ovaj tim naučnika se opredelio za osvetljenje, koje čini oko 20 posto svetske potrošnje energije.

Sa ovim njihovim istraživanjem i inovacijom bioluminiscentne biljke znatno bi smanjile emisije CO2 u atmosferi planete kada bi se koristile.

Stručnjaci se nadaju će uspeti u bliskoj budućnosti da pretvore drveće u izvore svetlosti i da stvore setleće biljke koje će sijati dokle god biljke budu organski žive.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.