Naučnici tvrde – SAD razvile plan za trajno nastanjivanje Meseca

Naučnici se sve više trude da stvore uslove kako bi čovjek u skorije vreme mogao da bude na Mesecu.

U prilog tome ide i informacija da naučnici koriste rezultate dva eksperimenta izvršena na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) kako bi razvili formulu za pravljenje betona na Mesecu kakav bi bio potreban za izgradnju trajne baze za ljude, saopšteno je iz američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

U saopštenju se navodi da će ljudima, nakon što naprave trajnu bazu na Mesecu, biti potreban čvrst materijal koji će moći da izdrži udare solarne radijacije i meteorita. Naučnici iz NASA-e ističu da je najverovatnije da će to biti beton.

Glavni istraživač u oba eksperimenta na MSS Aleksandra Radlinska izjavila je da je istraživanje fokusirano na cementnu pastu koja bi držala zajedno betonsku smjesu.

– Želimo da znamo šta raste unutar betona baziranog na cementu kada nema procesa koji izaziva Zemljina teža, kao što je sedimentacija – istakla je Radlinska.

NASA je objasnila da se, ukoliko se voda doda cementu, dešavaju kompleksne promene u strukturi molekula, tokom kojih se stvaraju male kristalne strukture koje se međusobno vezuju, prenosi Sputnjik.

U saopštenju se dodaje da je odnos vode i cementa ključan za proces efikasnog kombinovanja sastojaka betona, kao i za određivanje snage i izdržljivosti gotovog betona.

Naučnici moraju da ustanove da li će odnos ovih sastojaka biti drugačiji na Mesecu, gde je gravitacija šest puta slabija nego na Zemlji.

Istraživanje je sprovedeno posle izveštaja da su SAD saopštile plan uspostavljanja trajnog prisustva na Mesecu do 2028. godine, prenose mediji.

1 komentar
  1. Adolf

    Ima da procvetaju šljunkare i stovarišta građevinskog materijala.Problem je samo prevoz, a bogami i radna snaga.Baš se pitam koliko će dobijati fizikalci na mešalicama, a i kako će piti pivo u astronautskom odelu?

Napišite komentar