U trendu

Naučnici u panici: „Lednik sudnjeg dana“ na Antarktiku – sve brže se otapa (video)

Topla morska voda otkrivena je ispod najopasnijeg lednika na Antarktiku i jednog od najvećih, Thwaites, zbog čega se lednik počeo otapati odozdo, odnosno otapa se i s donje strane. Proces koji bi mogao uzrokovati rast razine mora do tri metra, piše Washington Post.

Do otkrića se došlo istraživanjem koje je koštalo više desetaka miliona dolara, a financirale su ga Amerika i Velika Britanija, tokom kojeg su znanstvenici bušili lednik na dubinu od 600 metara kako bi izmerili temperaturu mora tačno na mestu gde se lednik dodiruje s okeanom. To je inače lokacija na planeti do koje je najteže doći.

Merenje je pokazalo da je temperatura mora na tom mestu nešto već od nula stepeni, što je za dva sepena toplije od inače prosečne temperature mora na tom delu.

– To je jako, jako loša vest. To nije područje na kojem će lednik moći opstati – rekao je David Holland, jedan od naučnika koji je proveo istraživanje.

Naučnici su znali i ranije da se Thwaites, kojeg inače zovu „Lednik Sudnjeg dana“ topi prilično velikom brzinom i da gubi jako puno leda – samo u zadnjih deset godina Thwaites je izgubio 600 milijardi tona leda, a zadnjih godina gubi 50 milijardi tona leda godišnje. Do sada se verovalo da su razlog tome tople vode koje cirkulišu ispod hladne površine Antarktike i koje su sve bliže obali.

Ali za Thwaites se to nije moglo potvrditi jer je tom gigantskom ledniku bilo jako teško prići.

– Najveće otkriće je da tamo ima tople vode i jasno je da ta topla voda nije tamo oduvek, jer se inače ledenjak ne bi mogao ni formirati – nastavio je Holland.

Thwaites smatraju najopasnijim lednikom na Antarktiku zbog njegove veličine, neobično je širok, i zapravo je lednik koji nema praktički nikakva uzvišenja ni ledene stene. Reč je o 120 kilometara širokoj ledenoj ploči, koja će se, ako se počne otapati, početi i lomiti i dodatne ledene ploče će plutati po tom regionu.

Zato je i bušenje bilo teško – on je dubok nešto više od 600 metara, ali samo 40 metara je visina iznad mora. Thwaites je već godinama pod budnim okom naučnika jer bi njegovo otapanje moglo dovesti do značajnog rasta nivoa mora.

Prošle godine je ispod Thwaitesa pronađena ogromna šupljina, veličine Manhattana, za koju se tvrdi da je nekad sadržavala 14 milijardi tona leda, od čega se većina otopila u samo tri godine, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.