U trendu

Naučnici uvereni: Nismo sami u svemiru, posmatraju nas!

Univerzum je suviše velik da ne bi postojao vanzemaljski oblik života, zaključilo je novo istraživanje. Eksperti za svemir veruju da postoji najmanje devet egzoplaneta koje su idealno „postavljene“ da bi vanzemaljskim bićima omogućile da nas nesmetano posmatraju.

Tim naučnika sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu i nemačkog Instituta za istraživanje Solarnog sistema „Maks Plank“ upravo su završili istraživanje o tome koliko je verovatno da nas neko posmatra na Zemlji, prenose mediji u regionu..

Robert Vels, diplomac Kraljičinog univerziteta u Belfastu i glavni autor studije, uveren je da nismo sami. „Mislim da mora biti života negde gore. Po mom mišljenju, svemir je preveliki da ne bi bilo vanzemaljskog života“, kaže Vels.

Posljednje svemirske misije, dodaje on, otkrile su hiljade planeta koje naučnici smatraju potencijalno pogodnim za život. „Možda su one i slične zemlji i postavlja se pitanje da li je na njima započeo život“, rekao je on.

Tokom istraživanja, naučnici su identifikovali takozvanu tranzitnu zonu, gde se planete našeg solarnog sistema mogu videti kako prolaze ispred zvezda. To, smatraju naučnici, povećava šanse da se sa ovakvih planeta, sličnih našoj, pažljivo prati razvoj događaja na Zemlji.

Vels kaže da postoji mnogo razloga zašto do sada nismo kontaktirali vanzemaljske oblike života. „Moramo razmotriti mnoštvo stvari – koliko je uobičajen život u galaksiji, posebno život inteligentnih bića. I ako nas oni pronađu, kako bismo mi saznali da su nas kontaktirali“, kaže Vels.

Buduća komunikacija, dodaje on, mogla bi biti problem, iako smatra da bi korišćenje tranzitne tehnike moglo biti početak slanja signala između Zemlje i vanzemaljaca.

Tranzitna tehnika otkriva daljinu planeta merenjem minijaturnog zatamnjenja zvezda, ispred koje prolazi planeta na putanji između zvezde i Zemlje. Prolazak planeta između zvezda i zemlje naziva se „tranzit“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.