U trendu

Naučno dokazano: TRUDNOĆA može da bude „zarazna“! Evo i kako

Da li se vama ili vama bliskoj osobi dogodilo da je trudna u isto vreme kao i njena prijateljica ili sestra? Sada za to postoji i naučno objašnjenje.

Stručnjaci koji su radili na istraživanju objavljenom u časopisu „American Sociological Association“ došli su do zanimljivog otkrića, a ono kaže da bi trudnoća mogla da bude „zarazna“.

Oni tvrde da trudnoća prijateljice pozitivno utiče na želju za detetom kod žene. Naučnici su analizirali podatke ukupno 1.720 žena u SAD od sredine 1990-ih do sredine 2000-ih godina.

Kako su više od deset godina posmatrali žene koje su 1995. godine imale najmanje 15 godina, otkrili su da je čak 50 odsto intervjuisanih žena rodilo dete do vremena kada su sprovedeni poslednji intervjui, odnosno do 2008. godine.

„‘Došli smo do otkrića koje potvrđuje da pomenuti efekt započinje tokom trudnoće prijateljice, počinje da raste nakon što prijateljica rodi bebu i doseže svoj vrhunac tokom dve godine nakon rođenja deteta“, objašnjavaju autori pomenute studije.

Nazivajući to posebnim uticajem na plodnost, istraživači veruju da sledeće teorije potvrđuju zašto je trudnoća „zarazna“ među prijateljicama. To su: socijalno učenje, uticaj i deljenje troškova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar