Ne miriše, ali dugo traje

Teško je naći osobu koju miris i lepota cveća ostavljaju ravnodušnom. Čak i sada, dugo posle sezone rezanog cveća, možete nastaviti da uživate u suvim verzijama letnje lepote iz svoje bašte. Suvo cveće je raznobojno, kompaktno, nije mu potrebno održavanje i, naravno, prelepo je.
Prva faza u pravljenju aranžmana od suvog cveća je berba. Najbolje za branje je ono koje je tek počelo da se otvara. Čak i ako su pojedini cvetovi na vrhu stabljike još uvek zatvoreni, to je u redu. Najbolje vreme za sečenje cveća je jutro, i to pošto se rosa sa cveća osuši, ali pre nego što počne da vene. Vlažnost usporava sušenje, a može dovesti i do pojave buđi. Takođe, cveće je poželjno seći sa što dužom stabljikom. Najlakši način je pronaći raznovrsno cveće iz sopstvene bašte, ali ako je nemate, i divlje cveće će lepo izgledati.
Sledeća faza je sušenje. Sušenje na vazduhu je najjednostavniji i najrašireniji način čuvanja. Zato treba pronaći pogodno mesto za sušenje, sa dosta suvog vazduha i bez vlage. Slabo osvetljeno mesto je poželjno, jer cveće na direktnoj svetlosti gubi svoju boju. Većina cveća se najbolje suši ako u buketu visi okrenuto nadole. Zato, kada ste izabrali cveće koje želite da osušite, napravite buket i okačite ga da se suši. Ispod možete staviti parče novina na koje mogu da otpadnu listovi ili semenke. Takođe, treba ostaviti dovoljno prostora između buketa kako bi se obezbedila dobra cirkulacija vazduha.
Na kraju dolazi najlakši, ali i najlepši deo, a to je izrada samih aranžmana. Pravi majstori pri tom koriste skicu, ređaju cveće, a zatim se sve boji i lakira, ali uvek prirodnim bojama. Za sušenje se često koriste: ruže, karanfili, iris, kukuruzovina, mace, bambus, divlji pamuk, ali i šišarke. Originalni, dekorativni i lepi, ovakvi atraktivni buketi ne mogu ostati nezapaženi.
Sušenje cveća je jednostavan i zabavan hobi koji može da vam uštedi novac ako želite da iskoristite cveće kao poklon. Od sušenog cveća mogu nastati neverovatne dekoracije za razne prilike – rođendane, Novu godinu, Božić i druge proslave. Pored lepote, ovi aranžmani mogu da se pohvale i dugim životom. To je zato što se cveće gaji, suši i preparira na pravi način. Kada već ne miriše, neka bar dugo traje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.