Ne zna šta će s novcem

Ron England se pre 30 godina opkladio s bratom da može da sakupi milion novčića od jednog centa; i uspeo je, ali sada zbog toga ima velikih problema.

Nakon pet godina sakupljanja, milion centi, tj. 10.000 dolara, našlo se u Englandovoj garaži u losanđeloskom predgrađu Granada hils, poslagano u 13 velikih kutija. Tako leži četvrt veka nakon što je Ron England grozničavo sakupljao cente od prijatelja i rodbine i iz svih mogućih izvora. U jednom periodu je u najmanji apoen usitnjavao 250 dolara nedeljno. Ron England kaže da je uživao dokazujući bratu da nije u pravu i da zaista može da sakupi milion centi. Samo još kada bi i brat uspeo da ispuni svoj deo opklade i prestane da gunđa – dodao je pri tom. Ronov brat Ras nikada ga, naime, nije odveo na obećanu večeru u Pariz. Izjavio da se ne seća da su oni ikada sklopili ovu opkladu, a na pitanje da li će ispuniti svoj deo opklade, nije želeo da odgovori.

Sakupljeni novac sada je postao veliki problem. Ron England odlazi u penziju i planira da se preseli u Oregon; a priznaćete da više od tri i po tone bakarnih novčića nije lako seliti. Kaže da već dve nedelje ozbiljno razmišlja i radi na tome da se reši sakupljenih novčića, što je pak prilično frustrirajuće. Niko ne želi da ih uzme a da prvo ne traži suviše visoku cenu za njih. Nakon što su pre desetak godina američke vlasti donele zakon o tome da su novčići legalno sredstvo plaćanja samo u količinama do dva i po kilograma odjednom, novac nije lako ukrupniti. Englandove cente, rečju, niko ne želi. Numizmatičari mu kažu da se obrati banci, a ni banka ne želi toliki sitniš. Ron, takođe, dodaje da je jako tvrdoglav i da će, ako treba, novčiće odvući u Oregon. Sada samo zna da je trebalo da sakuplja novčiće od 10 centi – tako bi imao više novca koji bi zauzimao manje mesta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.